Extraheren met warmte
Een decoct (of afkooksel) is een toebereidingsmethode waarbij plantendelen een tijd lang, afhankelijk van het plantenmateriaal, zachtjes aan de kook worden gehouden. Deze afkooksels worden vooral in de TCM (Traditional Chinese Medicine) toegepast en onderliggen daar zeer nauwkeurige bereidingswijzen.
Een decoct wordt gebruikt voor plantendelen (meestal wortels, schors of zaden) waarvan inhoudsstoffen moeilijk oplossen wanneer er kokend water op wordt gegoten. Harde celwanden van wortels, schors en zaden laten hun inhoudsstoffen immers niet zo makkelijk los als groene blaadjes.
Allereerst maak je de kruiden klein en overgiet deze met koud water. Dit zorgt ervoor dat de celwand opzwelt en doorlaatbaarder wordt voor de inhoudsstoffen. Na 5 minuten breng je het water met de kruiden aan de kook en laat je alles 5-20 min. zachtjes doorkoken.
Zorg ervoor dat je de plantendelen met voldoende water opzet. Bij een decoct kun je als richtlijn aanhouden 30 gram gedroogd kruid of 60 gram vers kruid op een liter water. Voor een decoct neem je meer water als voor een thee aangezien er behoorlijk wat water verdampt als het lang op staat. Over de tijdsduur en de hoeveelheden kruiden en water lopen de meningen uiteen. Het is per plant verschillend dus ik zou aanraden om te kijken of je internet iets kunt vinden als je van een bepaalde plant een decoct wilt maken. Let er in ieder geval op dat je thee niet droog kookt. dat zou jammer zijn.
Je kunt natuurlijk een infusie (opgieting met kokend water) uit gemberwortel bereiden maar als je ze minstens 10 minuten in water kookt lossen er meer inhoudsstoffen op. Ook van de bast van de Eik of de wortels van Tormentil (Potentilla erecta) wordt meestal een decoct gemaakt.
Bij kiezelzuurhoudende planten zoals Heermoes (Equisetum arvense) of Rozenbottels wordt zelfs aanbevolen deze eerst een nacht in koud water in te weken en pas na 12 uur de planten met het inweek water 20-30 minuten zachtjes te koken. Op deze manier kunnen voldoende inhoudsstoffen uit de plant in het water oplossen.
Decoct:
Gebruik
Wanneer je decoct klaar is kun je deze door een zeefje gieten en direct warm worden gedronken. In een thermoskan blijft je decoct warm zodat je over de dag verdeeld van je thee kunt genieten.
Je kunt het hete water echter ook als opgietwater voor een infusie (thee) gebruiken. Door het nog hete decoct over andere kruiden te gieten kun je aan je thee extra inhoudsstoffen.
Onderstaande tabel vormt slechts een indicatie voor mogelijke toepassingen. Wil je de kruiden gaan inzetten dan dien je je goed te verdiepen in de kruiden. Zowel de dosering als de duur van het gebruik zijn bij sommige kruiden beperkt gezien de mogelijk bijwerkingen. Heb je echte gezondheidsproblemen dan is het goed om het gebruik van de kruiden in overleg met je huisarts te doen. Sommige kruiden gaan niet goed samen met andere geneesmiddelen. Sommige kruiden mogen alleen uitwendig worden gebruikt.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.