geurende kostbaarheid
Een absolue is een sterk olieachtige geurstof verkregen door extractie uit een natuurlijk materiaal. Alleen de naam klinkt al naar schoonheid en luxe.
Vroeger werd een absolue gemaakt door middel van enfleurage. Bij deze zeer schonende extractiemethode worden verse bloemen voorzichtig in een dunne laag vet gedrukt dat op een glasplaat is uitgesmeerd. Na bepaalde tijd worden de bloemen verwijderd en vervangen door nieuwe. Dit wordt zo lang herhaald totdat het vet genoeg geurstoffen heeft opgenomen, wat wel drie maanden kan duren. Het vet met daarin opgeloste geurstoffen heet pommade. Deze pommade wordt vervolgens met 96% alcohol worden uitgewassen. Hiertoe wordt 96% alcohol door het vet geroerd. Na twee tot drie weken zijn de geurstoffen uit het vet in de alcohol overgegaan en wordt de alcohol uit het vet gefilterd. Vervolgens wordt de alcohol verdampt en blijft het zo genoemde ‘absolue de pommade over’. De absolues die op deze arbeidsintensieve en kostbare methode worden gemaakt, komen nu nog zelden voor. Soms wordt het nog voor tere bloemen als jasmijn, roos, sering, mimosa en tuberoos toegepast, die niet tegen de hitte van een waterdampdestillatie kunnen.
Enfleurage is een zeer tijd- en arbeidsintensieve manier om geurstoffen uit planten in te vangen. Deze methode wordt nauwelijks meer toegepast. In Frankrijk zijn nog een paar plekken waar kostbare jasmijn- en tuberose-absolue middels enfleurage gemaakt worden. Deze absolues zijn zeer kostbaar zijn temeer wanneer je bedenkt dat er rond 200 met de hand geplukte jasmijnbloemen nodig zijn voor één druppel jasmijn-absolue.
Tegenwoordig worden bij de extractie van geurstoffen meestal vluchtige oplosmiddelen gebruikt zoals hexaan of butaan. Behalve de geurstoffen lossen hierin ook kleurstoffen en wassen op. Na het verdampen van de vluchtige stoffen blijft een wasachtige massa over, de zogenaamde concrète. Nadat uit dit concrète de wassen zijn verwijderd, blijft een iets stroperige vloeistof met een intense geur achter, het absolue de concrete.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.