• Nieuwe alinea

    Rubiaglycosiden 


    Over deze groep stoffen is niet veel bekend wat de geneeskrachtige werking betreft. Zoals de naam aangeeft komen ze voor in de familie van de sterbladigen (Rubiaceae) waaronder de Meekrap (Rubia tinctorum) dat vroeger werd gebruikt om stoffen rood te verven. De rode stof (alizarine en purpurine) komt voor in de wortels van de plant. Genoemd worden verder o.a. geel walstro (Galium verum), kleefkruid (Galium aparine) en Lievevrouwenbedstro (Galium odoratum). De medicinale werking van meekrap wordt in de volksgeneeskunde noch genoemd als eetlustopwekkend, galbevorderend, samentrekkend, urinedrijvend en de menstruatieregulerend. In de huidige natuurgeneeskunde speelt ze echter geen belangrijke rol meer.

     

    Hier (https://wilde-planten.nl/meekrap.htm) vond ik een leuke anekdote over de meekrap:

    De laatste meekrap die in nederland wild werd gevonden dateert uit 1981 zeeland. Vooral in de zestiende eeuw was hier de belangrijkste meekrapteelt in Europa voor de vervaardiging van de rode verfstof. Toen in 1868 een synthetische kleurstof het alizarine van de markt verdrong stortte de meekrapcultuur in zeeland in.

    Volgens dit artikel is de kleur rood in de Nederlandse vlag te danken aan de kleurechtheid van het meekrappigment. Oorspronkelijk waren de kleuren ‘oranje-blanje-bleu`. Oranje werd gemaakt door een menging van het meekraprood met een gele pigmentstof uit Wouw (Reseda luteola) of curcuma. Doordat het geel echter op den duur verbleekte bleef alleen de rode kleurstof nog over en werd het rood-wit-blauw.

     

    In andere beschrijvingen over de meekrap staat echter weer dat de verstof uit meekrap alleen ook niet de gewenste rode kleur oplevert en er meer voor nodig is als alleen het poeder uit de meekrap. 


    Share by: