geeft stevigheid aan bot- en bindweefsel
Silicium is een spoorelement en komt in grote hoeveelheden overal op de aarde voor in zand, rots, kwarts en kristal. Omdat het snel met water en zuurstof reageert komen we pure silicium in de natuur niet tegen. Silicium komt in gebonden vorm voor als siliciumdioxide. Samen met water vormt siliciumdioxide Kiezelzuur.
Silicium komt in ons lichaam vooral voor in weefsels die stevigheid geven zoals botten, kraakbeen maar ook elastisch moeten kunnen zijn zoals pezen, gewrichtsbanden, vaatwanden (aorta) en de huid, maar ook het weefsel van en rond organen zoals de milt, de pancreas (of alvleesklier), de lever, de nieren en ons hart. Ook haren en nagels hebben zijn aangewezen op een goede verzorging met Silicium evenals gezonde tanden. Kiezelzuur versnelt de bouw van bindweefselvezels Elastine en Collageen. Elastine houdt het weefsel elastisch, Collageen geeft stevigheid.
Als bouwsteen van ons lichaamsweefsel zorgt kiezelzuur (silicium) voor meer elasticiteit in de bloedvaten en bindweefselstructuren. Vooral vrouwen na de menopauze leiden onder zwak bindweefsel en het ontstaan van cellulitis en rimpels. Volgens sommige studies heeft de inname van silicium een immuun versterkende werking die wordt veroorzaakt door de celstimulerende effecten. Ook zou er een ontstekingsremmende en desinfecterende werking vanuit gaan. Meer bekend zijn echter de volgende kenmerken:
Heermoes (Equisetum arvense) behoort tot één van de plantensoorten die rijk is aan kiezelzuur. We kunnen extra silicium tot ons nemen via de voeding, het maken van medicinale thee of voedingsmiddelsupplementen. Omdat de siliciumverbindingen die in planten voorkomen relatief groot zijn, zijn deze voor het menselijk organisme slechts in geringe mate opneembaar. Siliciumverbindingen kunnen door ons lichaam alleen worden opgenomen wanneer deze zeer klein zijn. Deze kiezelzuurvormen komen slechts in lage concentraties voor in de voeding.
Van de granen zijn gierst en haver het meest kiezelzuurrijk. Vooral in het vlies van granen is dit mineraal aanwezig. Ook bier bevat een relatief hoog gehalte opgelost silicium. Andere levensmiddelen met silicium zijn bijvoorbeeld: dadels, rozijnen, bonen, koriander, spinazie, bananen, pompoen, ananas, linzen en cacao. Daarnaast krijgen we silicium binnen via het leidingwater, aardappelen, uien en rode bieten.
Een normale thee (infusie) uit Heermoes bevat slechts weinig silicium. Om zoveel mogelijk kiezelzuur uit de plant te verkrijgen kunnen twee methoden worden toegepast
1. 2-3 theelepels kruid met ¼ l koud water aanzetten en 10 tot 12 uur in de koelkast laten trekken. De volgende dag alles aan de kook brengen en 15
min. zachtjes laten koken.
2. 2-3 theelepels kruid met ¼ l kokend water overgieten, daarna alles nog 20 min. koken en aansluitend nog 15 min. laten trekken.
Drink drie koppen thee per dag. Gebruik heermoes inwendig niet langer dan drie maanden.
Er zijn verschillende supplementen met kiezelzuur te koop. Een mogelijkheid is Schüßlerzout nr. 11 (Silicea) dat homeopathisch verkrijgbaar is. Er bestaat ook kiezelzuurgel dat op de huid te gebruiken is of colloidaal silicium. Met deze laatste twee producten heb ik zelf geen ervaring.
Er zijn geen bijwerkingen bekend van kiezelzuur. Bij gebruik van medicijnplanten is het goed om na te lezen of deze zelf andere mogelijke bijwerkingen hebben.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.