zoet medicijn of verfrissende dorstlesser
Kruidensiropen zijn niet alleen een lekker drankje voor tussendoor maar worden ook graag als medicinaal product gebruikt bij hoesten, verkoudheid en bronchitis. De suiker zorgt ervoor dat de siroop lang houdbaar blijft. Hoe minder suiker je gebruikt, hoe korter de levensduur. Wat ook belangrijk is voor de houdbaarheid is het desinfecteren van je materiaal en je voorraadpotjes of flessen. Ik leg de glazen potjes of flessen een tijdje in de over bij 150 graden. De deksels kook ik apart uit omdat deze aan de binnenkant vaak een plastic folie hebben die in de oven smelt. Om helemaal zeker van je zaak te zijn kun je ze vervolgens ook nog eens schoonspoelen met ethanol 70 Vol.%. Dit laatste is niet nodig wanneer je de siroop of sap net gekookt hebt en je deze heet in de flessen of potjes vult. Ik zet de flessen en potjes na het vullen vervolgens 10 min. op zijn kop. Bij koude siropen is het desinfecteren wel aan te bevelen als je de siroop langer wilt bewaren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iedere keer kleine hoeveelheden aan te maken en binnen een paar dagen te gebruiken.
Kruidensiroop 1
Neem alle kruiden die je in je tuin of onderweg kunt vinden. De hoeveelheid die je nodig hebt is een kruik van 1 ltr die je vol maakt en licht aandrukt. Alle kruiden doe je vervolgens in een pan waarover je zoveel water giet totdat ze onder staan. Nu breng je het water aan de kook en laat alles nog eens 30 min. zachtjes doorkoken. Vervolgens giet je alles door een doek of zeef, en weeg je de hoeveelheid water dat je verkregen hebt af. Op iedere ½ liter vocht komt 350 gr. Suiker. Roer dit goed door en laat alles nog een keer kwartier zachtjes doorkoken. De siroop is nu klaar.
Kruideniroop 2
Pluk verschillende kruiden in het wild of uit je tuin. Neem evenveel water als suiker, doe alles in een pannetje en breng het onder roeren aan de kook. Maak je een siroop uit gedroogde kruiden, dan kun je deze kruiden nu toevoegen en laten meetrekken totdat de suiker is opgelost. Maak je siroop van verse kruiden dan wacht je tot de suiker gesmolten is en haal je eerst de pan van het vuur voordat je de kruiden toevoegt. Ook kun je er nu een verse citroen voor de smaak aan toevoegen. Wanneer de siroop geheel is afgekoeld kun je deze afvullen.
Kruidensiroop 3
Neem een grote fles van 2 liter en vul deze met de kruiden (bijvoorbeeld: Citroenmelisse, Munt, Lavendel, Tijm, geurende rozenblaadjes of moerasspirea). Giet hier 1 liter water over en 1 eetlepel citroenzuur (Dit is een zeer zuur poeder). Op een koele plek wegzetten en na 1-2 dagen kun je het water door een zeef gieten. Doe 1 kg suiker in het water en roer alles goed door totdat de suiker is opgelost. De siroop is nu klaar om te drinken.
Kruidensiroop 4
Deze siroop kun je van verschillende kruiden maken (bijvoorbeeld: Citroenmelisse, Munt, Lavendel, Tijm, geurende rozenblaadjes of moerasspirea). Ik maak hem van Vlierbloesem:
Dit heb je nodig:
Wanneer je de vlierbloesemschermen hebt geplukt schud je de bloemen goed uit maar wast ze niet. Lange steeltjes knip je er het beste af. Laat ze daarna nog een uurtje liggen zodat eventuele beestjes eruit kunnen krabbelen.
In de tussentijd kun je het water koken. Neem een grote pan of schone emmer en vul deze met de suiker en giet hierop het hete water. Wanneer de suiker is opgelost onder meermaals doorroeren en het water is afgekoeld kun je het citroenzuur toevoegen evenals het sap van de uitgeperste citroenen, de schalen ervan en de vlierbloesem. Roer alles nog een keer goed door, doe er een theedoek overheen en laat het vervolgens op een koele plaats 3 dagen trekken. Maak dan een proefje of het lekker smaakt. Vind je de smaak van de vlierbloesem te weinig, kun je de oude bloemen eventueel weg doen en er nieuwe voor in de plaats leggen. Na twee dagen is je siroop klaar en kun je deze door een doek zeven en afvullen in flesjes.
In plaats van vlierbloesem kun je deze siroop ook maken van munt, citroenmelisse of een combinatie van deze. In de zomer smaakt de siroop ook heerlijk in een glaasje ijskoude witte wijn. Proost!!!
Klein hoefblad siroop
Vul een jampotje met afwisselend laagjes van bloemetjes of fijn gesneden blaadjes van klein hoefblad en rietsuiker of honing. Nadat je het deksel op het potje hebt gedaan laat je het potje 8 weken in het donker staan. Een andere mogelijkheid is om het potje in de grond te vergraven. Na deze 8 weken wordt de sap afgegoten en 1 keer tot koken gebracht. Hierna is de siroop klaar en kan het worden afgevuld. Kleinhoefblad helpt bij droge hoesten.
Paardebloemsiroop
Hetzelfde kun je maken met de bloemen van de paardenbloem en topjes van de dennenboom. Iedere keer een laagje bloemen, laagje rietsuiker, laagje dennentopjes, laagje rietsuiker, enzovoort. Wanneer alle suiker na een paar weken is opgelost kun je de sap afgieten. Druk de bloemen en topjes op het laatst goed uit met een lepel zodat je ook de rest van het sap kunt opvangen. Paardenbloem bevat veel bitterstoffen en ondersteunt de gal en de lever.
Hoestsiroop
Verse dennentopjes, klein gesneden blaadjes van klein hoefblad, tijm en smalle weegbree met elkaar vermengen en hier weer in een jampotje laagjes van maken met daartussen rietsuiker of honing. Het potje zet je vervolgens twee weken in de zon. Hierna kun je de siroop afgieten es is je hoestensiroop klaar.
Tijmsiroop
De etherische olie in Tijm zorgt ervoor dat slijm in de bronchiën makkelijker kan worden opgehoest. Deze siroop wordt fris toebereidt. Hiervoor heb je nodig een eetlepel honing en 1 theelepel gedroogde tijm dat in de vijzel is fijngemalen. Dit vermeng je samen met ¼ ltr. Zwartebessensap. Over de dag heen kun je iedere keer een klein borrelglaasje nemen. Ook voor kleine kinderen een ideaal hoestensapje.
Uiensiroop
Een ui heel fijn snijden en deze mengen met een paar lepels bruine suiker of kandijsuiker. Doe dit alles in een jampotje dat je een nacht laat staan. De volgende dag heb je je hoestensap. Hier kun je overdag iedere keer een theelepeltje van nemen. Het is minder vies dan dat het klinkt. Het helpt bij bronchitis.
Zwarte radijssiroop
Een siroop van zwarte radijs wordt vooral gebruikt om het hoesten te verlichten en het slijm makkelijker op te hoesten.
Hiervoor heb je nodig een grote zwarte, ronde radijs, 6 eetlepels bruine suiker en 3 eetlepels honing. Van de radijs snijd je een grote kap af en vervolgens hol je deze uit. Ongeveer 1/3 van het vruchtvlees laat je zitten. Dan steek je van onderen met een dikke naald een paar keer door het vruchtvlees en vul je de radijs met het mengsel van suiker en honing. De radijs zet je vervolgens op een kommetje zodat de sap hierin kan worden opgevangen. Ten slotte doe je het kapje er bovenop en laat je de radijs zo een dag staan. Al na een paar uur kun je een lepeltje sap proberen.
Wanneer alle suiker opgelost is kun je de radijs nog wat verder uitholen en de ruimte weer opnieuw opvullen met suiker en honing en de gaten onderin eventueel weer opnieuw doorsteken.
Ijslandsmossiroop
Ook dit is een siroop die tegen een droge hoest werkzaam is. IJslandsmos bevat veel slijmstoffen die verzachtend werken. Hiervoor heb je nodig; 30g IJslandsmos, ½ ltr. Water en een 1/2kg. Suiker. Doe alles in een pan en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je het gas lager en laat je het 2 uur zachtjes trekken. Vervolgens kun je de siroop afgieten. In de koelkast is deze 6 maanden houdbaar. Ondanks de hoeveelheid suiker is de siroop vrij bitter.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.