verwenmomentje voor je huid
Af en toe is het heerlijk om je gezicht een extra opppertje te geven en jezelf een beetje luxe te gunnen. Het is natuurlijk heel makkelijk om die kleine zakjes in de winkel te kopen maar het is vaak een hoop plastic voor een klein beetje pasta. Maskers kun je thuis ook heel simpel zelf maken en daarbij gebruik maken van spullen die je misschien thuis al hebt liggen.
Het leuke bij het maken van maskers is dat je van alles kunt uitproberen om te ontdekken wat jouw huid goed doet. Zo zijn er van allerlei ingrediënten waar je eindeloos mee kunt combineren: olie, kruiden, fruit, groente, honing, yoghurt, kwark, granen, noten en zaden.
De meeste maskers die je in de winkel kunt kopen bevatten klei. Klei werkt reinigend, huidherstellend en tegelijkertijd voedt het de huid met vitaminen en mineralen. Je kunt er fijne papjes mee maken die goed op de huid blijven zitten. Er bestaan verschillende soorten klei.
En dan hebben we nog kaolien en bentoniet. Kaolien, ook wel Chinese klei of witte klei genoemd, is zeer fijn vermalen en droogt de huid niet uit. Deze klei is geschikt voor de gevoelige en droge huid omdat hij minder sterk absorbeert.
Van bentoniet bestaan er meerdere soorten. Maar alleen calcium en natrium bentoniet zijn toepasbaar voor de huid. Bentoniet is samengesteld uit vulkanische as en heeft van alle kleisoorten de grootste absorptie waarde. Dit geldt vooral voor natrium bentoniet maar ook voor calcium bentoniet. Het neemt niet alleen vocht op maar ook talg en andere stoffen. Bentoniet kan de huid behoorlijk uitdrogen en is dan ook minder geschikt voor een droge, gevoelige huid. Ze wordt vooral ingezet bij een vettige huid of een huid met acneklachten. Hoewel calcium-bentoniet milder is en deze je huid ook voedt met mineralen is ook hier voorzichtigheid geboden.
Plantaardige oliën bevatten vetzuren die ook voor onze huid zeer gezond zijn. Amandelolie, jojobaolie, avocado, druivenpitolie, macadamia of boragieolie, duidoornolie, hennepolie, tarwekiemolie om er maar een paar te noemen. Iedere olie heeft zijn eigen specifieke samenstelling. Je kunt ze daarom ook op je huidtype afstemmen. Daarnaast kun je ook je waardevolle oliemaceraten gebruiken die je met inhoudsstoffen van bepaalde kruiden zijn verrijkt.
Ik geef hier heel beknopt per huidtype en paar oliën weer, overgenomen uit het boek van Heike Käser `Naturkosmetik selber machen`.
Behalve klei en olie kun je aan een masker extra voedingsstoffen meegeven in de vorm van kruiden, levensmiddelen, of natuur-cosmetische grondstoffen. Aan sommige producten worden etherische oliën toegevoegd. Ik persoonlijk zou deze weglaten tenzij je precies weet welk effect de specifieke etherische olie op je huid teweeg brengt en dit juist gewenst is.
Zowel voor een vette als onreine maar ook voor een droge of normale huid zijn haver, tarwe, gerste, lijnzaad, boekweit en noten geschikt om in een masker te verwerken. Te veel aan vet, afgestorven huidcellen en vuil worden gebonden en bij het gebruik van granen droogt de huid minder uit dan bij kleimaskers. Granen, zaden en noten moet je wel zeer fijn malen met een koffiemolen anders kun je er geen papje van maken en valt alles zo weer van je gezicht. Gebruik biologische producten.
Andere producten (Bio) die je kunt toevoegen aan een masker en waarmee je kunt experimenteren zijn:
Voor het maken van een masker kun je zowel verse als gedroogde kruiden nemen. Heb je gedroogde kruiden dan is een koffiemolen ideaal om je kruiden zeer fijn te vermalen. Hierdoor verkrijg je een fijn papje dat je goed als masker op je gezicht kunt smeren.
Wanneer je vloeistof aan je papje moet toevoegen kun je behalve water ook denken aan een:
Infusie: een opgieten met gekookt water over kruiden die o.a. hierboven vermeld staan
Maceraat van: Smalle Weegbree (bladeren), Heemstwortel, Kaasjeskruid
Decoct van: Toverhazelaar (bast), Heermoes (kruid)
Tocopherol (o,5% toevoeging)
Nicotinamid (1% toevoeging)
Voordat je een masker aanbrengt kun je ervoor kiezen om je huid eerste te somen met warm water. Hierdoor gaan de porien van je huid open staan en kunnen de stoffen van het masker beter in de huid dringen. Vul hiervor een kommetje met gekookt water en ga hier met je gezicht voor 3-5 minuten boven hangen en sla een grote handoek over je hoofd.
Direct daarna smeer je het masker op je huid waarbij je de ogen en de mond vrij laat. Heb je een gevoelige huid, laat het masker er dan niet te lang opzitten. Begin met 5 mintuten en probeer de volgende keer iets langer, tot max. 10 minuten. Heb je een normale huid dan kun het een kleimasker ook tot zo`n 20 minuten laten trekken. Maar laat de klei niet helemaal opdrogen want zo kan het zijn dat de huid uitdroogt inplaats van dat het masker voedt.
Nadat je je gezicht met lauwwarm water hebt afgespoeld vindt je huid het heerlijk wanneer de zuurgraad weer op op peil wordt gebracht met een hydrolaat. Je masker is vaak net iets meer basisch als je huid (ronde de 6- 6,5). De meeste hydrolaten hebben een zelfde Ph- als onze huid (rond de 5,5). Dit kun je meten met een lakmoespapiertje.
Om je beauty-behandeling af te sluiten verwen je je huid nog met een dagcrème of lotion.
De onderstaand recepten bevatten verschillende ideeën over hoe je bovenstaande ingrediënten met elkaar kunt combineren. Verder vind je in internet oneindig veel maskers die je thuis na kunt maken. Of je laat je inspireren door wat je thuis in de koelkast of voorraadkast tegenkomt.
Alle ingrediënten behalve de olie en het hydrolaat in een koffiemachine zeer fijn vermalen. Doe het poeder in een schaaltje en voeg daarna de olie en zoveel hydrolaat toe zodat er een dik homogeen papje ontstaat dat je goed op de huid kunt smeren. Je kunt de dikte met wat extra klei of hydrolaat aanpassen. Draag het masker dik op de huid op en als je genoeg hebt ook op je hals en decolleté. 10-20 Minuten. Maximaal 1 keer per week .
Doe de klei in een bakje en roer er de olie en het water door totdat je een mooi glad papje hebt verkregen.
Doe de klei in een bakje en roer er de olie en het water door totdat je een mooi glad papje hebt verkregen.
Doe alle ingrediënten in een schaaltje en roer het door tot een homogene pasta. verdeel het over je gezicht en laat het 10 -20 min. intrekken voordat je het met lauwwarm water weer afspoelt. Pas goed op dat je curcuma niet op je kleren krijgt, dat gaat er moeilijk uit.
Wortels raspen en samen met de honing en olijfolie fijn pureren tot een homogene pasta. verdeel het over je gezicht en laat het 10 -20 min. intrekken voordat je het met lauwwarm water weer afspoelt.
De avocado heel fijn pureren en daar de overige ingrediënten doorheen pureren zodat een smeuïge papje ontstaat die dik genoeg is om op de huid te smeren. Begin met weinig karnemelk en voeg deze druppelsgewijs toe. Het beste is dit masker liggend op te smeren omdat het minder goed op de huid blijft liggen als de klei maskers. Na 10 - 15 minuten kun je het masker afwassen met lauw water.
Mix de havermout en citroenmelisse heel fijn in een koffie-molen. voeg hier zoveel hydrolaat aan toe dat het een dik papje wordt en smeer dit op je gezicht. 20 min. laten inwerken en met lauwwarm water afspoelen.
Bloemetjes heel fijn snijden en door de yoghurt en honing roeren. draag dit masker op een goed gereinigde huid en laat het 20 min. inwerken.
De haver met de gedroogde bloemen zeer fijn malen en met de klei en het vocht tot een dik papje verwerken. Op de huid aanbrengen en 20 min. laten inwerken. daarna afspoelen met lauwwarm water.
De geraspte wortel fijn pureren en de andere ingredienten toevoegen. 15 minuten laten inwerken.
Klei zorgt voor een betere doorbloeding, reinigt, ontgift en voedt de huid. Om thuis de huid van je hele lichaam te verzorgen kun je een kleibad nemen. Hiervoor laat je het bad met warm water vollopen en voeg je zo`n 10 eetlepels klei toe. Blijf hier 15 minuten in liggen. Als je badkamer warm is kun je ervoor kiezen na het bad de klei op je lijf te laten opdrogen alvorens het af te spoelen. Daarna warm douchen, goed afdrogen en een haf uur op een warm plekje rusten.
Masker 1
Masker 2
Masker 3
Werkwijze
Voor alle maskers geldt hetzelfde: Roer alle ingrediënten met een staafmixer goed door elkaar zodat er een smeuïg papje ontstaat.
Verdeel het masker goed door je haren en wikkel er een huishoudfolie en vervolgens een handdoek omheen. Laat het masker 1-2 uur inwerken. Daarna was je het met een huidvriendelijke shampoo uit.
Zet een pot sterke brandnetelthee en laat deze 15 min trekken. Zeef de thee en neem hiervan een halve kop die je aanvult met karnemelk. Giet dit voorzichtig boven de wasbak over je haren en masseer het goed over je haren en hoofdhuid. Wikkel er een huishoudfolie omheen en laat het een half uurtje trekken. Daarna spoel je het met een huidvriendelijke shampoo uit. Tenslotte giet je de rest van de brandnetelthee over je haren en spoel je je haren hiermee goed door. De brandnetelthee blijft in je haren en spoel je er niet meer uit.
Voeg de azijn toe aan de beker water. Nadat je je haren met een shampoo hebt gewassen en goed hebt uitgespoeld, giet je het glas azijn-water over je haren en masseer je alles goed door. Dit azijn-water blijft in je haren en spoel je er niet meer uit.
In plaats van warm water kun je er ook voor kiezen een kruidenthee te nemen en in plaats van de appelciderazijn kun je ook een zelfgemaakt kruidenazijn nemen. Kruiden die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn: brandnetel, berkenblaadjes, salie, rozemarijn, citroenmelisse of smalle weegbree.
De kruidenazijn maak je door de kruiden in een glazen jampotje te doen tot deze vol is en er dan de azijn over te gieten totdat de kruiden onder staan. Laat het twee weken trekken op kamertemperatuur en zeef het af.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.