niet alleen voor in de keuken
Azijn is een echte all-rounder. Het is niet alleen een smaakmaker in het eten, azijn heeft ook uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Gebruik azijn echter nooit puur maar alleen in verdunde vorm. Dan kun je azijn inzetten als :
Gezichtswater
Azijn helpt bij een onreine en ontstekingsachtige huid, zoals acne (puistjes). Vermeng een theelepel azijn in een beker met water en dompel een wattenpadje in de vloeistof. Dep hiermee je gezicht af en laat het opdrogen. Hierover kun je dan eventueel je dag- of nachtcrème smeren. Sommige zeggen dat het ook tegen rimpels helpt. Of dat zo is weet ik niet maar je zou het kunnen uitproberen.
Haarspoeling
Azijn is goed voor glanzend haar en een jeukende en schilferende hoofdhuid. Spoel je haren na het wassen uit met een kop water waarin je een theelepel azijn hebt opgelost. Je haren daarna niet meer uitwassen. De geur verdwijnt na het opdrogen vanzelf.
Voetbad
Een voetbad met azijn helpt tegen zweetvoeten, voet- en nagelschimmel. Neem een emmer of teiltje met een liter warm water en voeg hier een kopje azijn en een half kopje zout. Twee keer per dag 5 -10 minuten baden.
Omslag of kompres
Een omslag kan verlichting brengen bij geïrriteerder huid of een zonnebrand. Leg voorzichtig een schone doek op de huid die gedrenkt is water met een scheut appelazijn of neem een bad waar je appelazijn aan toe hebt gevoegd. Een kompres helpt ook tegen jeuk van bijvoorbeeld brandnetelwonden, Insecten- en kwallenbeten. Ook bij hoge koorts worden graag koude-tot lauwwarme vochtige kompressen gemaakt die gedompeld zijn in een water-azijn oplossing.
Bad
Bij een droge schilferige huid of eczeem kun je een scheut azijn aan het badwater toevoegen. De azijn verzacht het jeukgevoel.
Eten en drinken
Appelazijn puur drinken wordt niet aangeraden. Wel kun je een theelepel azijn aan een kop water toevoegen en dit drinken, eventueel gezoet met een lepel honing. Er worden zowel voor als nadelen genoemd bij het gebruik van azijn. Wat de nadelen betreft gaat het dan met name om overdadig of kuurmatig gebruik van azijn. Af en toe een beetje azijn over een salade is geen probleem. Voor mensen met diabetes kan het zelfs van voordeel zijn omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagd. Wanneer je vlak voor de maaltijd wat appelazijn inneemt, vermindert dit de afbraak van zetmeel in je maag. Hierdoor kunnen er minder koolhydraten in het lichaam worden opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel ook minder omhoog gaat. Het zetmeel dat niet is afgebroken fungeert in de darmen vervolgens als probioticum, het dient als voedsel voor de goede darmbacteriën.
Inwendig gebruik van azijn heeft niet alleen voordelen. Het zou slecht zijn voor de tanden omdat het zuur het tandsteen aantast. Soms lees je in internet juist dat spoelen met azijn goed is om kalksteen te voorkomen. Niet doen dus. Zoals al gezegd, drink azijn nooit puur want dit is schadelijk voor je slokdarm en je maag.
Van een gewone (appel) azijn kun je op eenvoudige wijze een kruidenazijn maken. Voor een kruidenazijn die je later in de keuken wilt gebruiken, worden meestal kruiden uit de tuin genomen zoals Dille, Peterselie, Dragon, Basilicum, Thijm etc. Neem een goede biologische appelazijn of een witte-wijnazijn en voeg er een paar takjes van je kruid naar voorkeur aan toe. Laat de azijn zo`n drie weken trekken. Mocht de smaak te intensief worden kun je ze er natuurlijk ook eerder uithalen. Aan de andere kant kun je de azijn nog een keer met nieuwe kruiden aanzetten als deze nog te weinig smaak heeft. De kruidenazijn is een half jaar houdbaar.
Kruiden geven niet alleen extra smaak aan je azijn, ze hebben bovendien ook nog eens medicinale werking. Hieronder volgende een paar voorbeelden van kruiden met hun specifieke werking:
Basilicum werkt eetlust opwekkend
Venkel werkt ontkrampend en rustgevend
Melisse werkt rustgevend
Rozemarijn werkt algeheel sterkend
Dille werkt tegen winderigheid en bij slaapproblemen
Citroenkruid (Artemisia abrotanum) is een bitter kruid net als Absintalsemen en ondersteunt de spijsvertering
Dragon (Artemisia dracunculus) draagt bij aan een goede spijsvertering en gaat krampen tegen.
Thijm voor mooie haren of als gezichtswater
Viooltjes voor een onreine, geïrriteerder huid
Hysop voor onreine en gevoelige huid
Smalle Weegbree bij huidproblemen
Lavendelbloemen voor geïrriteerde hoofdhuid
Salie is goed bij halspijn (gorgelen)
Zoals ik hiervoor ook al heb aangegeven dien je de azijn altijd te verdunnen met water voordat je deze in- of uitwendig gaat gebruiken. Een theelepel azijn op een kop water is genoeg.
50 gr. Vlierbloesem,
50 gr. Moerasspirea,
50 gr. Thijm,
50 gr. Anijs en
50 gr. Gember
Voeg de ingrediënten toe aan een fles met ¾ liter appelazijn en laat deze 3-4 weken trekken. Je hoeft de azijn daarna niet te filteren. 2 keer per dag een glas water met 1 eetlepel azijn en eventueel wat honing drinken. Gebruik het alleen als korte kuur bij bovengenoemde klachten en niet als dagelijks ritueel. Niet voor kinderen onder de 12 jaar.
Je kunt het ook voor een inhalatie gebruiken. Hiervoor neem je op een halve liter gekookt water, 50 ml azijn. Met een handdoek over een schaal, 10-15 min. de damp diep inhaleren. Ga daarna niet naar buiten maar rust nog even na.
3 uien, 1 stuk mierikswortel, 1 stuk zwarte radijs, 5 wortels
Alle groente in een keukenmachine fijnsnijden en met ¾ liter appelazijn in een grote fles of glazen pot doen. 3-4 weken laten trekken. max. 2 keer per dag 1 glas water met 1 eetlepel azijn vermengen. Gebruik het niet langer dan 5 dagen. Niet voor kinderen onder de 12 jaar.
Je kunt de azijn ook gebruiken om te inhaleren. Hiervoor neem je op een halve liter gekookt water, 50 ml azijn. Met een handdoek over een schaal, 10-15 min. de damp diep inhaleren. Ga daarna niet naar buiten maar rust nog even na.
1 tl van de volgende kruiden: Thijm, salie, Rozemarijn en Heermoes
½ ltr. appelazijn
1 ltr. kokend water
Giet het gekookte water over de kruiden en laat deze een half uur trekken. Zeef de thee af, giet er de appelazijn bij en vul het af in een fles. Na iedere haar wasbeurt deze spoeling in de haren en over de hoofdhuid masseren en uitspoelen. Voor glanzende haren kun je de spoeling nog een keer over de haren gieten en niet meer uitwassen.
Een panacee voor allerlei lichamelijke klachten zoals verkoudheid en griep en als preventieve kuur voor een algehele sterking van het lichaam en het immuunsysteem. Zo wordt dit al-heilmiddel uit de middeleeuwen aangeprezen, wat in die tijd zelfs tegen de pest werd ingezet. Omdat in de oude recepten ook Ruit (Ruta graveolens), Kamfer en Absint Alsem (Artemisia absinthium) voorkomen, die in hogere dosis schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, worden deze in de huidige tijd vaak weggelaten. Er zijn uiteenlopende recepten in omloop van het 4-dieven-azijn. Wat het oorspronkelijk uit Frankrijk stammende recept is, heb ik helaas niet kunnen achterhalen, daarvoor is mijn Frans niet goed genoeg. Ik kwam een bericht tegen dat vermelde dat er oorspronkelijk slechts vier kruiden aan de azijn werden toegevoegd: munt, absint rozemarijn en ruit. In andere recepten komen wel 13 ingrediënten voor. Hier onder vind je een moderne versie van de 4 dievenazijn. Wie weet brengt het in onze tijd zelfs bescherming tegen of verlichting bij besmetting met het corona-virus. Want ook al ben je ingeënt, je kunt er desondanks flinke verkoudheidsverschijnselen van krijgen.
1 ltr. appelazijn
5 gr. Rozemarijnbladeren
5 gr. Saliebladeren
5 gr. Thijmblaadjes
5 gr. Muntblaadjes
5 gr. Lavendel bloemen
5 gr. Kalmoeswortel (Acorus calamus)
5 gr. Brandnetel
5 gr. Paardenbloemwortel
10 gr. knoflook
2 gr. Absint alsem
2 gr. Kaneelschors
2 gr. Kruidnagels
2 gr. jeneverbessen (aandrukken)
Bereiding
De hoeveelheden gelden voor gedroogde kruiden. Heb je verse kruiden dan kun je meer aanhouden (ongeveer het dubbele). Doe alle kruiden en specerijen in een glazen pot en overgiet deze met de appelazijn. Dek de pot af met een doek en een elastiekje. Roer alles met een schone lepel goed door en zet de pot voor 14 dagen op een koele donkere plek. Roer de azijn af en toe een keer door. Na twee weken folter je de azijn door een zeef. Deze is ongeveer een half jaar houdbaar.
Gebruik
Gebruik de azijn niet puur maar los een theelepel ervan op in een glas water. Gebruik de azijn als kuur. Dat wil zeggen drie weken achter elkaar, 2 keer per dag een theelepel verdunt in een glas water. Daarna een week pauze en dan weer drie weken en kijk hoe je je erbij voelt..
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.