weldaad voor lichaam en geest
Wie vindt het niet lekker om gemasseerd te worden. Of het nu is om je te ontspannen, om spierpijn te verzachten of om te ontgiften, een massage is goed voor je lichaam en je geest. Een gewone massage met olie is al heerlijk maar door er kruiden aan toe te voegen wordt het nog specialer. Zo kunnen kruiden zorgen voor een diepere ontspanning, een betere doorbloeding of een mooiere huid. Hieronder lees je eerst meer over de wijze waarop je kruiden en etherische olie kunt verwerken in een massage-olie en over het masseren met kruidenstempels, die binnen de ayurvedische gezondheidsleer worden ingezet.
Amandelolie is een olie die graag gebruikt wordt als massage-olie omdat ze zich fijn over de huid laat uitsmeren en niet te snel intrek. Dit geldt ook voor sesamolie, een verwarmende basisolie die ook voor een voetmassage ideaal is. Om extra waardevolle stoffen aan je massage olie toe te voegen kun je de basisolie vermengen met speciale, kostbare oliën zoals amarant-, tarwekiem-, granaatappel- of wilderozen-, duindoorn-, avocado- of hennepolie. Voor meer achtergrondinformatie over oliën verwijs ik je naar de pagina over "Inhoudsstoffen" onder het kopje
"vette olie".
Van een basis massageolie zoals bijvoorbeeld amandelolie, sesamolie of olijfolie kunnen je heel eenvoudig ook een kruidenolie maken door er verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen en deze in de olie uit te trekken. Je kunt hiervoor zowel de warme als de koude methode gebruiken. Op de pagina "Extractiemethoden" onder het kopje "Extraheren met olie" kun je lezen hoe je een kruidenolie zelf kunt maken.
Kruiden die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn:
Let op: Probeer de olie eerst uit op de binnenkant van de onderarm van de te masseren persoon. Sommige mensen reageren gevoelig of allergisch op sommige kruiden zoals bijvoorbeeld bloemen uit de familie van de samengesteld bloemige (Composieten).
In plaats van kruiden kun je ook etherische olie aan je massageolie toevoegen. Etherische olien ruiken niet alleen lekker, ze hebben ook een grote invloed op het welbevinden en kunnen bijdragen aan een diepe ontspanning.
Neem hiervoor een basisolie als amandelolie, sesamolie, kokosolie, olijfolie, jojoba-olie of een mix hiervan en maak een heerlijk geurende massageolie door er een paar druppeltjes etherische oliën aan toe te voegen. Neem hiervoor uitsluitend natuurlijke en geen synthetisch geproduceerde olie. Natuurlijke etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerde producten en mogen nooit puur op de huid worden gebruikt. Als richtlijn kun je aanhouden dat aan 100 ml basisolie 10-20 druppels etherische olie kunnen worden toegevoegd. Houd voor kleine kinderen de laagste waarde aan. Peuters en baby's masseer je het beste zonder toevoeging van deze essencen.
Etherische oliën die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn:
Let op: Probeer de olie eerst uit op de binnenkant van de onderarm van de te masseren persoon. Sommige mensen reageren gevoelig of allergisch op sommige kruiden zoals bijvoorbeeld bloemen uit de familie van de samengesteldbloemigen (Composieten).
Binnen de Ayurvedische gezondheidsleer nemen kruidenmassages een belangrijke plaats in. Gemasseerd wordt meestal met verwarmde sesamolie. In Azie ligt het oogmerk vooral op het behoud van de gezondheid i.t.t. tot het westen waar het vooral gaat om het genezen van ziekten. Zo is de zelf massage (abhyanga) die meestal s´morgens wordt uitgevoerd, een vast onderdeel binnen de ayurvedische leer. Abhyanga harmoniseert en reinigt het lichaam.
De toebereiding van kruidenolie die voor een traditionele massage gebruikt wordt is en behoorlijk bewerkelijk proces. Hiervoor heb je nodig: 1 deel kruiden, 4 delen olie en 16 delen water. Allereerst worden kruiden heel fijn gemalen waaraan later de de olie en het water toegevoegd worden. De kruidenolie wordt in verschillende stappen, 4 tot 8 uur lang op een laag vuur verwarmd.
Zelf kun je thuis de gewenste kruiden heel fijn snijden en hier de olie goed doorheen roeren. Daarna breng je de kruidenolie met het water aan de kook en laat je het zo lang zachtjes pruttelen totdat bijna al het water verdampt is. Ga niet te lang door want als het water weg is wordt de olie te heet en frituur je je kruiden. Ben je er niet helemaal zeker van of al het water verdampt is kun je het laatste beetje water ook au-bain-marie voorzichtig laten verdampen. De kruidenolie is klaar zodra al het water uit de olie verdwenen is.
Op de volgende website vind je een andere uitleg hoe je zo`n kruidenolie kunt maken. https://www.marmamama.com/zelf-massageolie-maken/
Door je olie te verwarmen voordat je gaat masseren, kunnen de werkstoffen dieper in de huid dringen en de spieren zich beter ontspannen. Ook komen de geuren van de olie goed tot uiting, wat bevorderlijk is voor de gemoedstoestand en de ontspanning. Het is handig om een rechaud of een speciale flessenwarmer (voor melkflesjes voor baby’s) in de buurt te hebben zodat je je massage-olie warm kunt houden..
Een kruidenstempel-massage is luxe pur sang. De geurende kruiden en etherische oliën, de warme olie en de aangename druk van de stempel op de huid is een weldaad voor het lichaam en de ziel. Je kunt er iemand een groot geschenk mee maken.
De kruidenstempel-massage komt oorspronkelijk uit Azië. Hier worden al eeuwenlang kruidenstempels gebruikt bij de traditionele geneeskunde en ayurvedische behandelingen. Ze hebben uiteenlopende effecten op het lichaam en de geest. De stempels bestaan uit katoenen of linnen stof gevuld met kruiden, bloemen, zaden, harsen of specerijen en worden voorafgaand aan de massage verwarmt. Tijdens de massage wordt tevens gebruik gemaakt van warme olie. Door de warmte verwijden de poriën van de huid zich waardoor de geneeskrachtige werking van kruiden dieper het lichaam binnen kan dringen. Ook zorgt de warmte voor een betere doorbloeding, wordt de stofwisseling geactiveerd en kunnen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. De massage verbetert ook de lymfecirculatie, de bloedcirculatie en een onzuivere huid en kan verlichting brengen bij reumatoïde artritis, verkoudheid en stijve en pijnlijke spieren en gewrichten.
Naast deze lichamelijke effecten heeft een kruidenstempel-massage ook grote invloed op de psyche. De warmte en de langzame bewegingen zijn een weldaad voor het lichaam en de geest. Het zorgt voor een diepe ontspanning, helpt emotionele spanning en stress te verminderen en brengt rust voor het slapen gaan. Niet alleen de rustgevende werking die van het masseren uitgaat draagt hiertoe bij maar ook de etherische oliën die aan de massage olie kunnen worden toegevoegd, hebben uiteenlopende effecten op ons psychische welbevinden.
Laat mensen zelf hun geurtje uitzoeken of kies bewust voor een etherische olie met een specifieke werking. Meer informatie over etherische oliën vind je op de pagina "Inhoudsstoffen" onder het kopje "Etherische olie".
Het is erg leuk om een kruidenstempel zelf te maken maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Vooral als je het voor de eerste keer doet. Het begint bij het kiezen van de kruiden die je aan de stempel wilt toevoegen. Binnen de Ayurveda worden niet alleen kruiden maar ook specerijen gebruikt. Deze hebben vaak een verwarmend effect en zorgen voor een goede doorbloeding van de huid. Gebruik je zaden in je stempel dan is het goed om deze vooraf in de vijzel aan te stoten zodat de stoffen beter vrij kunnen komen.
De onderstaande kruiden zijn bedoeld als inspiratie maar in principe kun je er allerlei kruiden in stoppen. Zo kun je een stempel ook goed maken uit kruidenresten die relatief oud zijn en die je voordat je weer een nieuwe voorraad gaat plukken wilt verwerken. Bedenk dat sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde stoffen zoals bijvoorbeeld voor bloemen uit de familie van de composieten (samengesteldbloemige).
Arnika
Berenblaadjes
Brandnetel
Citroengras
Citroenmelisse
Dilezaad
Fenegriek
Gember
Goudsbloem
Haver
Hooibloemenmix
Jeneverbes
Kamfer
Kamille
Korianderzaad
Laurier
Lavendel
Limettebladeren
Madeliefjes
Mosterzaad
Myrrehars
Peperkorels
Rozenblaadjes
Rozemarijn
St. Janskruid
Resten van gedroogde kruiden
Leg een grote hoeveelheid kruiden in het midden van het doekje. Neem de vier uiteinden samen en vervolgens ook de zijkanten zodat je kruiden er niet meer uit kunnen vallen. Bind het touwtje strak onderaan het handvat en leg er een goede knoop op. Vouw de stof zodanig samen dat je er een soort handvat van kunt maken. Draai het touw vervolgens naar boven toe om de stof en maak er een compact handvat van. Belangrijk is dat je de stempel (de bol) zo strak en stevig mogelijk maakt en deze vast aandrukt. Bij het gebruik wordt de stempel vochtig en verliest stevigheid. In het internet staan veel filmpjes waarop je kunt zien hoe je zo`n stempel kunt maken.
Benodigdheden voor de Massage:
Werkwijze
Verwarm twee of meer (vier is ideaal) kruidenstempels boven stoom in een pan met een deksel erop totdat ze licht vochtig zijn. Wellicht heb je een zeef die je in het pannetje kunt zetten of een speciale pan met een inzet waarin je de stempels kunt stomen.
Verwarm de massage-olie au-bain-marie en voeg hier eventueel een paar druppels etherische olie naar keuze/smaak aan toe (zie hierboven).
Zet een rechaud (warmhoudplaat of stoofje) in de buurt van de massageplek en plaats hierop de pan met de stempels en als je plek hebt, het kommetje met de warme olie. Ook het zout niet vergeten.
Leg op de ondergrond waar de te behandelen persoon op zijn buik op gaat liggen, een handdoek. Je begint de massage op de rug en dekt de billen en benen af met met een grote handdoek.
De massage zelf begint met het schrubben van de huid. Hiervoor wordt de verwarmde olie met Himalayazout of fijn gemalen zeezout met lange rustige
bewegingen verdeeld over de huid. Het teveel aan zout kun je daarna met een doekje wegstrijken, de kleine restjes lossen bij de rest van de massage vanzelf op. Je begint bij de rug, de schouders, de nek, de armen en gaat vervolgens naar beneden. Nadat het hele lichaam zacht geschrubt is, dek je het hele lichaam af met handdoeken. Alleen het deel van het lichaam dat je gaat masseren blijft vrij. Wanneer je bijvoorbeeld de rug masseert zijn de benen bedekt en omgekeerd.
Nu begint de stempelmassage. Zorg dat de stempels aangenaam warm zijn maar niet te heet. Probeer ze het beste aan de binnenkant van je onderarm uit. Er zijn verschillende methodes maar ik druk de kruidenstempel voor het masseren even in de warme olie en begin daarna met zacht kloppende bewegingen gevolgd door langzame gestrekte of roterende strijkbewegingen over de rug. Ook de nek en schouders niet vergeten. Maar het leukste van masseren is om alles met gevoel te doen en je eigen intuïtie te volgen. Zo wordt de massage voor jezelf ook een ontspannende belevenis.
De kruidenstempels koelen best snel af. Daarom is het handig dat je er meerdere hebt die je om beurten weer kunt opwarmen. Handig is dat je dit in de buurt kunt doen zodat je de massage niet hoeft te onderbreken.
Niet iedereen vind het fijn om aan de voorkant van het lichaam gemasseerd te worden. Omdat de stempelmassage bij uitstek geschikt is voor een fijne darmmassage zou je degene die gemasseerd wordt ook kunnen vragen of dit gewenst is en de persoon de intieme delen van het lichaam laten bedekken met een handdoek.
Wanneer de massage klaar is dek je de persoon toe met de handdoeken en een extra deken en laat degene nog minstens 15 minuten, meer mag ook, liggen. In de tussentijd kun je dan een grote pot thee zetten. Na afloop één of twee koppen kruidenthee om het lichaam de mogelijkheid te geven de vrijgekomen afvalstoffen te verwijderen, rond de massage af.
De kruidenstempelmassage mag niet worden gegeven bij:
Voorzichtig zijn bij (overleg van te voren met een arts):
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.