• Poeders en pillen


    compacte krachtpatsers

    Kruidenpoeder

     


    Het is nu midden november en de verse kruiden uit de natuur lopen langzaam op het einde. Brandnetel en Smalle Weegbree kun je nog wel vers vinden en misschien heb je nog wat bieslook, rozemarijn, peterselie of salie in de tuin, maar andere kruiden als Zevenblad, Paardenbloemblad, Duizendblad, Wilde Tijm, Dovenetel, Look-zonder-Look, Hondsdraf of Kleefkruid wordt al moeilijker. Door deze kruiden in het voorjaar te plukken en te drogen kun je ze later verwerken tot bijvoorbeeld een kruidenpoeder.


    Door de gedroogde kruiden fijn te malen met een koffiemolen of keukenmachine verkrijg je een fijn poeder. Dit poeder is voor van alles en nog wat te gebruiken. Je kunt het zo over het eten strooien of het in gerechten verwerken. Ook is het erg leuk om er kruidenzout van te maken. Niet alleen mooi om te zien maar je neemt zo ook nog eens ongemerkt extra voedingsmiddelen in je dagelijkse eetpatroon op. Kruidenpoeders kun je verder aan sapjes toevoegen of in smoothies verwerken of er een thee maken door een halve theelepel in een kopje heet water te roeren. Het meest gezonde is een lepeltje kruidenpoeder in de mond te laten ´smelten´ en te vermengen met het speeksel. Vooral voor of na het eten zorgen de bittere stoffen in de kruiden ervoor dat er extra spijsverteringssappen worden afgegeven. Poeders worden ook graag gebruikt om er cataplasma`s (kruidenpappen voor kompressen) of capsules van te maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de cosmetische mogelijkheden. Van gedroogde en fijn vermalen kruidenpoeders kun je heerlijke maskers voor je gezicht maken. Ze drogen de huid minder uit dan klei maskers maar reinigen en voeden de huid op een zachte manier.


    Kruidenpoeders moet je niet verwarren met droge extracten. De capsules met deze beide producten zien er op het eerste gezicht identiek uit maar droge extracten zijn veel geconcentreerder dan een kruidenpoeder. Droge extracten worden meestal gemaakt uit tincturen waaruit het vocht is verwijderd.

     



    Bitterstoffen


    De meeste kruidenpoeders zijn nogal bitter en dat is juist zo gezond. Door de bittere smaak worden spijsverteringssappen aangemaakt die zorgen voor een goede vertering van het eten. Dit begint al in de mond. De bitterstoffen prikkelen de receptoren in de smaakpapillen die een seintje naar de nervus vagus doorsturen. Deze stimuleert op zijn beurt weer de mondslijmvliezen tot het aanmaken van speeksel. Ook bij de spijsverterings- en ontgiftingsorganen, d.w.z. de maag, alvleesklier, lever en de  gal wordt de productie van de spijsverterinssappen verhoogd, evenals de peristaltiek (de uitgaande beweging) van de maag en de darmen. Kruiden zorgen tevens voor een gezonde darmflora wat weer de basis is voor een goed functionerend immuunsysteem.


    In onze moderne voeding zijn bitterstoffen grotendeels afwezig. Sla bevat bijvoorbeeld veel minder bitterstoffen dan 50 jaar geleden, maar ze zijn essentieel voor een goed functionerende spijsvertering en dragen bij aan de ontgifting van het lichaam. Om ook in de winter je dagelijkse portie bitterstoffen binnen te krijgen is een kruidenpoeder ideaal. Omdat we er niet meer aan gewend zijn om bitterstoffen te eten vinden we ze vaak vies, vooral kleine kinderen houden er niet zo van. Eventueel zou je er capsules van kunnen maken. Maar aangezien onze spijsvertering al in de mond begint geef ik hier niet de voorkeur aan. Door vaker bitterstoffen te eten en te drinken ga je ze steeds meer waarderen.

    Pillen maken

    Zelf capsules maken


    Dit gaat super simpel. Wel moet je er een klein apparaatje voor aanschaffen. Ben je van plan om dit vaker te doen dan is het zeker handig. Ze kosten rond de 28€. Hoe werkt de capsule machine?


    •      Haal de lege hulsjes uit elkaar en vul de twee delen van het apparaatje hiermee op, in het onderste

                deel komen de langere delen, in het andere deel de kortere 

    •      Verdeel je kruidenmengsel over de capsules in het onderste deel met de verdeelkaart.
    •      Plaats de andere helft van de capsule machine erop en druk ze aan.
    •     Je capsules zijn klaar voor gebruik.


    Van alle gedroogde kruiden kun je in principe poeders en vervolgens ook pillen maken. Bijzondere voorbeelden van kruidenpoeders die je in capsules kunt verwerken zijn: spirulina, kelp, reishi, Ashwagandha, Ginkgo Biloba en Mariadistelzaad. Je kunt deze poeders los kopen en vervolgens zelf tot capsules omtoveren. De laatste twee kun je ook zelf verzamelen of in je tuin planten en er dan je “vruchten” van plukken. Je kunt in plaats van poeder ook olie in de capsules doen of andere voedingssupplementen die je niet lekker vindt om zo te eten.

    Recepten

    Recepten met kruidenpoeder



    Heidelberger 7-kruidenpoeder

    Een bekend bitter kruidenpoeder is het Heidelberger 7-kruidenpoeder. Het zorgt voor een gezonde maag- en darmwerking, ondersteunt het immuunsysteem, werkt ontgiftend, stimuleert de stofwisseling en is slijmoplossend.  Het bestaat uit de volgende kruiden: alsem, duizendblad, jeneverbes, bittere venkel, anijs, karwij en bevernelwortel.


    Alsem: Alsem is het bitterste kruid en speelt een belangrijke rol in het originele recept van het kruidenpoeder.

    De bittere stoffen van alsem hebben een krampstillend effect en ondersteunen de normale maag- en darmfunctie. Ze dragen ook bij aan de verwijdering van giftige stoffen en afvalstoffen.

    Duizendblad: Ook het duizendblad bevat bittere stoffen en daarnaast etherische oliën die een positieve

    invloed hebben op de stofwisseling en spijsvertering. Bovendien werken ze krampstillend en vaatversterkend.

    Jeneverbes: De etherische oliën en bitterstoffen van de jeneverbes stimuleren de uitscheiding van

    urinezuur via de urine en ondersteunen vooral de werking van de maag, darmen en klieren.

    Anijs: Anijs is bekend vanwege zijn krampstillende en kalmerende werking op de darmen. De  etherische oliën

     hebben ook slijmoplossende eigenschappen en werken positief op de  luchtwegen.

    Bittere Venkel: De smaak van Venkel lijkt erg op Anijs. De etherische olie van venkel heeft een nog intensiever

    effect op de ademhalingsorganen en een sterke desinfecterende werking. Bovendien verlicht het krampen en werkt het kalmerend.

    Karwij: Ook de werking van Karwij lijkt enigszins op die van anijs en venkel. De etherische oliën stimuleren de

    spijsvertering, hebben een verwarmend, kalmerend en krampstillend effect.

    Bevernelwortel: De wortel helpt tegen slijmvorming, ondersteunt de darmen en heeft een licht diuretische

    werking.

     

    Bereiding

    • 37,5 g Beverwortel.
    • 20 g Anijsvruchten (zaden)
    • 25 g Venkelvruchten (zaden)
    • 25 g Karwijvruchten (zaden)
    • 25 g Jeneverbesvruchten (bessen)
    • 20 g Alsem kruid
    • 20 g Duizendblad kruid


    Maal alle kruiden in een elektrische koffiemolen tot een fijn poeder. Je kunt een klein theelepeltje van dit poeder innemen en een minuut in je mond met speeksel bevochtigen en daarna doorslikken. Een half uur voor de maaltijd werkt het eetlust opwekkend en bevordert het de afgifte van spijsverteringssappen waardoor de spijsvertering ondersteunt wordt.


    Je kunt er ook een thee van maken door er iets afgekoeld gekookt water (80 graden) over te gieten. Laat het niet te lang staan maar drink het in kleine slokjes warm op.


    Vind je de bittere smaak te sterk dan kun je er zelf ook capsules van maken. Zie hiervoor de bovenstaande informatie.    



    Kruidenzout

    Je kunt hiervoor reeds gedroogde kruiden uit de winkel nemen maar ook kruiden uit de tuin als bieslook, rozemarijn, peterselie, oregano, lavas, majoraan, hysop, salie, dragon, selderie en peterselie zelf drogen. Het leukste is natuurlijk om ze in het voorjaar in het wild te verzamelen en te drogen. Kruiden als  zevenblad, paardenbloemblad, duizendblad, wilde tijm, dovenetel, look-zonder-look, hondsdraf, kleefkruid laten zich goed in een kruidenzout verwerken. Voor een pittig kruidenzout kun je ook ingrediënten als citroenschil, zwarte peper, chili, paprika- en knoflookpoeder gebruiken. Kortom, het is gewoon lekker experimenteren met verschillende combinaties.

    Om er kruidenpoeder van te kunnen maken dienen de kruiden goed droog te zijn. Voor het vermalen tot poeder kun je het beste een koffiemolen gebruiken. Neem een niet te grof zout en vermeng het met de kruidenpoeder. De hoeveelheden komen niet zo precies, een richtlijn is 10 gr. kruidenpoeder op 100 gr. zout. Doe alles in een wijde koekenpan en verwarm deze op de laagste stand van je kookplaat. Roer het mengsel zo`n 10 minuten voorzichtig door en let erop dat het zout niet te heet wordt. Het gaat er alleen om dat eventueel restvocht verdampt zodat de plantendelen niet kunnen gaan schimmelen.   

    Share by: