een groene shot
In het voorjaar vanaf eind maart schieten de wilde kruiden weer uit de grond, boordevol chlorofyl, vitaminen en mineralen. Vers, zacht en niet zo bitter als later in het jaar. Paardenbloem, Zevenblad, vogelmuur, Brandnetel, Dovenetel, Smalle weegbree, Duizendblad, Fluitenkruid zijn in het voorjaar ideale leveranciers voor essentiële voedingsstoffen. In vergelijking tot onze groenten bevatten ze zelfs veel hogere concentraties van deze vitaalstoffen. Wilde kruiden zijn heerlijk om in gerechten te verwerken maar daarbij verliezen ze vaak waardevolle stoffen. Vers van de pers kunnen we inhoudsstoffen optimaal benutten. Een paar slokjes van dit kostbare groen zijn al voldoende om onze voorraad vitaminen en mineralen na de winter weer aan te vullen. Met het vers kruidensap kun je ook je vruchten en/of groente sappen en smoothies verrijken.
Voor het persen van de kruiden kun je het beste gebruik maken van een slowjuicer. Bij een slowjuicer worden de sappen langzaam uit de groente en fruit geperst waardoor de voedingsstoffen en enzymen beter behouden blijven. Een slowjuicer 'kneust' de ingrediënten heel langzaam en haalt bijna al het sap eruit. Je kunt hem niet alleen gebruiken voor groente en fruit maar ook voor vochtarme levensmiddelen als kruiden, bladgroenten, tarwegras of noten. Het duurt wel even voordat je een glaasje sap hebt maar daarvoor haal je wel het beste uit je kruiden. Het sap uit een slowjuicer is niet helder omdat er ook vezels in zitten. De pulp die overblijft is heel droog.
Een sapcentrifuge is voor kruiden niet geschikt. Voor groente en fruit is het wel een snelle manier om een gezond sapje voor de dag te toveren. In de trommel aan de binnenkant van de sapcentrifuge zit een trommel et een rasp die hard ronddraait (centrifuge). Je fruit wordt geraspt en het sap wordt als het ware uit de vrucht 'geslingerd'. De hoeveelheid sap die je met een sapcentrifuge uit je groenten en fruit haalt, is vergelijkbaar met wanneer je sinaasappelen perst met een citruspers. Er blijft nog wel natte pulp met veel vezels over. Een sapcentrifuge is minder geschikt voor het maken van sap van vochtarme ingrediënten, zoals noten of bananen.
Een ander alternatief om kruiden te verwerken is de blender. Hiervan kun je heerlijke fantasierijke smoothies maken. Door een handvol kruiden mee te shaken met je groente en fruit kun je je drankjes oppeppen met extra voedingsmiddelen. Ze zeggen wel dat door de hoge omwentelingen bij het mixen waardevolle stoffen verloren kunnen gaan. Mocht je geen pers hebben dan zou ik zeggen, mix zo kort mogelijk. Heb je wel een pers dan kun je ook overwegen om de kruiden uit te persen en het perssap later aan je smoothie toe te voegen.
Verse plantensapjes zijn niet lang houdbaar. Je kunt ze niet op voorraad persen. Binnen 12 uur nuttigen is het beste om optimaal gebruik te maken van alle waardevolle stoffen. Hoe langer iets staat hoe meer inhoudsstoffen met zuurstof uit de lucht reageren en verloren gaan.
Het is wel een beetje een gedoe om voor een klein glaasje sap het hele apparaat voor de dag te halen en later weer schoon te maken. Heb je te veel sap gemaakt en wat over of wil je toch graag een voorraadje voor later aanleggen dan kun je overwegen om het in te vriezen. Dit gaat makkelijk met een ijsblokjesvorm. De kwaliteit gaat er natuurlijk wel iets op achteruit maar in de herfst en de winter kan het toch een waardevolle aanvulling in bijvoorbeeld een smoothie zijn. Ook in de zomer zien de groene ijsblokjes er prachtig uit in een fris glas limonade of appelsap..
Omdat kruidensapjes zeer sterk geconcerteerd zijn hebben we er niet veel van nodig. Sterker nog, je lichaam moet er eerst aan wennen dus begin met een paar slokjes en voel hoe je lijf erop reageert. Je kunt ze ook aanlengen met wat water of vruchtensap. Zo kan je lichaam langzaam aan de bitterstoffen wennen en eventuele ontgiftingsverschijnselen milderen. Neem ook later niet meer dan een half borrelglaasje per dag. Kijk maar eens hoeveel kruiden je verbruikt voor een klein glaasje sap dan begrijp je dat dit meer dan voldoende is. Wissel je kruiden af omdat ieder kruid hoge concentraties van bepaalde inhoudsstoffen heeft. Iedere dag een half borrelglaasje brandnetelsap is to much. Ga er verstandig mee om en overdrijf niet.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.