Fluitenkruid


lekker in het voorjaar

Anthriscus sylvestris

Cow parsley (E), Wiesen Kerbel (D)




Eén van de eerste kruiden die in het voorjaar graslanden en bermen met haar witte bloemen kleurt is Fluitenkruid. Ze valt direct op omdat de plant wel meer dan een meter hoog kan worden. Waar de naam Fluitenkruid vandaan komt raad je wellicht al... je kunt er vanwege de holle stengel fluitjes van maken. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar heb gelezen dat je een stuk stengel afsnijd die boven open is en onderaan een dichte knoop bevat. Ongeveer halverwege het steeltje maak je vervolgens een sneetje. En klaar is je fluitje. Een goede uitleg vind je op de pagina van de vogelbescherming.


De wetenschappelijke naam van het Fluitenkruid is "Anthriscus". Bij de Oude Grieken was Anthriskon de naam voor Kervel en afgeleid van antherix wat halm of holle stengel betekent. Sylvestris betekent bos bewonend. Eigenlijk kom je Fluitenkruid niet in het bos maar in de wei tegen. De Duitse naam Wiesen Kerbel zegt zowel iets over de vindplaats als het kruid waar het op lijkt. Fluitenkruid komt veelal voor in sappige weilanden waar koeien grazen. In het Engels wordt dit kruid daarom Cow parsley genoemd wat "koe peterselie" betekent. De blaadjes van het fluitenkruid hebben een gelijkenis met de fijn gevederde blaadjes van de Peterselie (ook een Schermbloemige). Bovendien heeft de smaak van de bladeren iets weg van peterselie.


De samengestelde schermen maken meteen duidelijk tot welke familie het Fluitenkruid hoort, namelijk die van de schermbloemige. Het lastige van de schermbloemige is dat veel van deze kruiden enorm op elkaar lijken. Zowel de bloemen als de bladeren. En hoewel de meeste niet giftig zijn moeten een paar soorten niet op je bord terechtkomen. In Mei, wanneer dit kruid als één van de eerste begint te bloeien zal verwarring met de giftige broertjes en zusjes binnen de familie minder voorkomen maar geheel uitgesloten is het echter niet. Het is daarom belangrijk de verschillende kenmerken van het Fluitenkruid en de zeer giftige gevlekte Scheerling, Waterscheerling  en Hondspeterselie te kennen om vergiftiging te voorkomen. 


De bloemen van het Fluitenkruid lijken op het eerste gezicht ook op die van het Zevenblad die ook relatief vroeg in bloei komt. Het Zevenblad is ook een schermbloemige en heeft net als het Fluitenkruid een gegroefde, holle stengel. Typisch voor het Zevenblad is echter de 3 kantige bladsteel. De bladeren van het Zevenblad en het Fluitenkruid verschillen echter sterk van elkaar. Die van het Fluitenkruid zijn namelijk zeer fijn geveerd, terwijl het Zevenblad vijf tot zeven grote deelbladeren heeft. De bladeren van het Zevenblad zijn onbehaard die van het Fluitenkruid aan de onderzijde juist fijn behaard. Verwarring met Zevenblad is echter niet erg want ook deze is eetbaar.


Geneeskrachtige werking


Het Fluitenkruid is geen grote medicijnplant. Je komt ze dan ook vrijwel niet tegen in boeken over geneeskrachtige kruiden. Dit kruid heeft een licht vochtafdrijvende werking. Daarmee ondersteunt het de nieren in haar functie om het bloed te reinigen en gif- en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De aanwezige bitterstoffen helpen de spijsverteringsorganen bij de aanmaak van maag- en galsap, wat de spijsvertering bevordert. Maar zoals gezegd heeft het fluitenkruid binnen de fytotherapie weinig te vertellen. Er zijn andere kruiden die een krachtigere werking hebben.


Je kunt Fluitenkruid wel goed gebruiken in de keuken. Weidekervel wordt beschouwd als een eetbare wilde plant en heeft een hoog gehalte aan bèta-caroteen, vitamine C en etherische oliën. Daarnaast komen mineralen als kalium, magnesium en ijzer voor evenals glycosideverbindingen, furanocoumarines, bitterstoffen en flavonoïden. De smaak heeft iets weg van wortelen en peterselie. Samen met andere wilde kruiden kun je er lekkere gerechten van maken of gerechten mee oppeppen.




Contra-indicatie en bijwerkingen

 

Aanraking van de plant kan mogelijk een fototoxische reactie van de huid veroorzaken.


Bereidingen uit Fluitenkruid


Het beste verzamel je de jonge bladeren in het voorjaar voor de bloei. Ik zou er zelf geen gerecht van maken met grote hoeveelheden zoals bij de Brandnetel waar je bijvoorbeeld een brandnetelsoep van kunt maken maar eerder in combinatie met andere wilde kruiden gebruiken. Een handvol blaadjes p.p. per dag is voldoende.



Roomspinazie uit verse kruiden

Verzamel behalve het Fluitenkruid verschillende wilde kruiden als Brandnetel, Smalle Weegbree, jonge uitlopers van Duizendschoon, Paardenbloemblad, jonge scheuten van de Blaassilene, Hondsdraf, Dovenetel, look-zonder-look of Zevenblad. Snijd de kruiden fijn. 


Snijd een uitje fijn en fruit het in olie totdat het glazig is. Voeg de fijngesneden kruiden toe en bak de kruiden 5-7 minuten op een zacht vuurtje. Als de pan droog kookt voeg je er iets water aan toe. Daarna kun je de verse kruiden met peper, zout en een beetje nootmuskaat kruiden en voeg je er een scheutje slagroom aan toe. Even met de stafmixer er doorheen en klaar is je gerecht. Past goed bij gepofte aardappels of aardappelpuree. Vind je de smaak te intensief kun je er ook voor kiezen om half spinazie en half wilde kruiden te nemen. De kruidenmix (zonder de slagroom) kun je ook aan veel gerechten toevoegen of er geklutste eieren overeen gieten en er een omelet van maken of een aardappelfrittata. 

 

Kruidenboter met fluitenkruid

Snijd Fluitenkruid, bieslook en peterselie fijn. Pers een teentje knoflook uit en vermeng de kruiden en de knoflook met en grote klont roomboter. Het beste gaat dit met een omgekeerde vork. Breng de kruidenboter op smaak met wat peper en zout. 


Fluitenkruid-spinazietaart

Maak de kruidenroom zoals beschreven bij recept 1. Neem vervolgens 500 g spinazie en blancheer deze kort totdat de blaadjes geslonken zijn. Druk de spinazie goed uit en roer het samen met  een blok geraspte feta, twee los geklopte eieren en een grote bos fijn gesneden dille door de kruidenroom. Vet een ovenschaal in die je met bladerdeeg of fillodeeg uitlegt en giet hier het kruiden-spinazie-mengsel in. Bak de taart in de oven bij 180 graden tot het  bladerdeeg licht bruin is. 


Pesto met Fluitenkruid

Een recept dat vele van jullie wel kennen, is de pesto met basilicum. Hier kun je simpel wat wilde kruiden waaronder Fluitenkruid in mee pureren. Ingrediënten voor een pesto zijn: veel olijfolie, verse basilicumblaadjes, pijnboompitten, zout, knoflook en verse wilde kruiden. Alles pureren en klaar.

Overige kruiden


Extra vitaminen en mineralen

Voor het aanvullen van je voorraad vitaminen en mineralen in het voorjaar kun je Fluitenkruid combineren met andere frisse voorjaarskruiden zoals Brandnetel (Urtica dioica), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Zevenblad (Aegopodium podagraria), Smalle weegbree ((Plantago lanceolata), Fluitekruid (Anthriscus sylvestris), Speenkruid (Ficaria verna subsp. verna) alleen voor de bloei! of Hondsdraf (Glechoma hederacea).



Vochtafdrijvende werking

Voor een vochtafvoerende (Diuretische) werking zijn Heermoes (Equisetum arvense), Paardenbloem (Taraxacum officinale), de Guldenroede (Solidago virgaurea) en Peterselie (Petroselinum crispum) ook goede alternatieven, evenals de Jeneverbes (Juniperus communis), Maggiekruid (Levisticum officinale) en Kweekwortel (Elymus repens).


Spijsvertering

Voor het stimuleren van de spijsvertering zijn Paardenbloem (Traxatum officinale) en andere bitterstofplanten als Duizendblad (Achillea millefolium), Artisjok(Cynara scolymus), Kalmoes (Acorus calamus), Cichorei (Cichorium) of Absintalsem (Artemisia absinthium) meer geschikt dan Fluitenkruid.



Share by: