goed voor de darm en bloedvaten
Wild Garlic (E), (Bärlauch (D)
Daslook behoort tot de familie van de Lookgewassen (Alliaceae) waar o.a. ook prei, bieslook, ui en knoflook toe behoren. Dat merk je dan ook meteen als je een blad plukt en eraan ruikt. Daslook is één van de eerste kruiden die je na de winter in de natuur kunt vinden. Je komt het niet vaak tegen maar als je een plekje vindt, kun je er volop van plukken want dan staat het er meestal in overvloed. Deze knoflook-uit-het-bos houdt van een ietwat vochtige bodem en een schaduwrijk plekje (o.a. in loofbossen of aan de bosrand).
Ik heb hier in Oostenrijk een plek gevonden waar dit heerlijke voorjaarskruid groeit. Het is nu 10 maart en de eerste blaadjes komen uit de grond, net genoeg om er een voorjaarssoepje mee te maken. Je ruikt bij het plukken direct dat je de goede blaadjes hebt want er komt een typische knoflooklucht vrij, veroorzaakt door zwavelverbindingen. Het kruid moet je niet verwarren met de giftige bladeren van de Herfsttijlloos (Colchicum autumnale), die net als de Daslook graag op een vochtige plek groeit. Ook de blaadjes van het Lelietje van Dalen (Convallaria majalis), die op die van de Daslook lijken, zijn zeer giftig.
De Daslook kun je naast de geur, herkennen aan de matte onderzijde van het blad. De bovenzijde is glanzender. Een ander kenmerk is de groeiwijze. Bij de Daslook komt ieder blaadje op een eigen steeltje uit de grond. Bij de Herfststijlloos groeien meerder bladeren tegelijk in een soort rozetje en zijn de bladeren zowel aan de boven als onderzijde glanzend. Ook het Lelietje van dalen groeit met meerdere blaadjes tegelijkertijd uit de grond. Ben je niet 100% zeker van je zaak, pluk de daslook dan niet maar kijk of je deze in de winkel kunt vinden.
De Daslook heeft soortgelijke inhoudsstoffen als de knoflook maar dan in mindere mate. In Daslook komen onder meer de volgende stoffen voor: alline-, allicine- en ajoenfracties, gamma-glutamylpeptiden, flavonoïden, veel vitamine C en ijzer, maar ook zwavel, fosfor, kalium, calcium, seleen, mangaan, en magnesium. Voor de bloei bevatten de bladeren de meeste inhoudsstoffen. Je kunt deze ook na de bloei gebruiken maar dan is het gehalte aan werkzame stoffen lager en de smaak minder intensief en iets bitterder. Ook de bloemen en zaadjes kun je verwerken in gerechten. Daslook is het beste fris te gebruiken in salades, pesto`s of een oxymel omdat bij verhitting en drogen belangrijke stoffen verloren gaan. Wil je de fijn gesneden Daslook toch in warme gerechten verwerken, voeg deze dan zo laat mogelijk toe.
Daslook heeft eenzelfde werking als Knoflook maar dan veel milder. Ze werkt bloeddrukverlagend, helpt tegen arteriosclerose en heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële (allicine) werking wat gunstig werkt in het maag-darmkanaal. Daslook helpt bij de spijsvertering. Het vermindert darmgassen en een opgeblazen gevoel en herstelt een verstoorde darmflora na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Het Allicine in de plant werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het reduceert ongewenste, ziekmakende kiemen en bevordert de groei van nuttige darmbacteriën, een belangrijke voorwaarde voor een gezonde darm. Indirect betekent dat ook een gezond immuunsysteem. Daarnaast heeft Daslook een positieve invloed op huidziektes die veroorzaakt worden door stofwisselingsproblemen. Zwavel is onder meer essentieel voor de aanmaak van keratine, een eiwit dat nodig is voor een mooie huid, glanzend haar en sterke nagels. Het wordt daarom ook wel het 'schoonheidsmineraal' genoemd.
Een tinctuur uit Daslook wordt graag ingezet bij ontgiftingskuren in het voorjaar. Volgens het centrum voor de gezondheid in Duitsland (Zentrum-der-Gesundheit) is het vooral het chlorofyl (bladgroen) dat bij de ontgifting een belangrijke rol speelt. Andere verwijzen naar de zwavelverbindingen die hierop een gunstige invloed uitoefenen. Beide zijn in Daslook in hoge mate aanwezig. Volgens een artikel van dit instituut bevordert chlorofyl de uitleiding van zware metalen en gifstoffen uit ons lichaam en ondersteunt daarmee onze lever, de nieren en de darm. Bovendien zou het een antioxidatieve werking hebben en zo cellen tegen veroudering beschermen. Ook andere wilde kruiden als Paardenbloem, Zuring, Brandnetel en Portulak bevatten veel van dit groene stofje.
Kortom, Daslook kan wellicht helpen bij een hoge bloeddruk, aderverkalking, darmparasieten, voorjaarsmoeheid, huidproblemen, ontgifting, gebrek aan eetlust en problemen met de spijsvertering.
Een kuur met Daslook is geschikt voor een oppepper van je darm of om te ontgiften, maar ook ter preventie van een hoge bloeddruk en aderverkalking is dit kruid een ideaal middel. Hiervoor kun je over een periode van 4-6 weken iedere dag een handvol daslookbladeren eten. Helaas is het moeilijk om een grote voorraad van dit kruid aan te leggen. Verse daslook is in de koelkast slechts een paar dagen houdbaar. Ook is het niet geschikt om te drogen. Omdat het wilde knoflookseizoen kort is, ontstaat de wens om wilde knoflook te conserveren. Twee toebereidingsmethoden die hiervoor geschikt zijn, zijn:
Een tinctuur is een aftreksel met alcohol. Voor uitgebreide achtergrondinformatie verwijs ik je graag naar de volgende pagina: extraheren met alcohol.
Benodigdheden:
Snijd de verse wilde knoflookblaadjes in fijne reepjes en vul hiermee een potje met een schroefdeksel (jampotje). Giet hierover de alcohol totdat het potje vol is. Draai het dekseltje erop en zet het voor drie weken weg op een heldere plek maar niet in de zon. Schud het aftreksel van tijd tot tijd door. Zeef het daarna en bewaar de tinctuur in een donker flesje. Van deze tinctuur kun je drie keer per dag 25 druppels over een periode van 4-6 weken innemen.
Een oxymel bestaat uit appelazijn en honing, beide zeer gezonde ingrediënten op zich. Voeg je hier nog eens kruiden aan toe dat heb je een krachtig elixer dat je op een koele, donkere plek, zo`n 1/2 -1 jaar kunt bewaren.
Methode 1: meng de fijngesneden Daslook met de azijn in een jampotje en laat deze 3-4 weken op een donkere plek trekken. Schud het iedere keer als je er aan denkt even door. Na het afzeven van de kruiden voeg je er de honing aan toe en roer je alles goed door. Je bewaart de oxymel het best in een donkere fles in de koelkast. Zorg ervoor dat je zuiver werkt. Dit betekent dat je het jampotje goed desinfecteert met 70% alcohol of uitkookt. Dit geldt ook voor de lepel waarmee je de honing door de azijn roert en het flesje waar je je oxymel in bewaart.
Methode 2: Doe de azijn en de honing in een potje en roer deze goed door. Voeg er de fijngesneden kruiden aan toe en zet de pot voor 3-4 week op een donkere plek. Daarna zeef je de kruiden eruit en doe je de oxymel in een donkere fles die je in de koelkast kunt bewaren. Zorg ook hier voor hygiëne en desinfecteer alle materialen die je gebruikt.
Koude gerechten
De meeste inhoudsstoffen van de Daslook krijg je binnen wanneer je de blaadjes vers eet. In de korte tijd dat de Daslook ter beschikking staat, kun je het op veel verschillende manieren verwerken. Bijvoorbeeld in:
Warme gerechten
Bij het verwarmen van Daslook gaan veel waardevolle stoffen verloren. Dit kun je enigszins beperken door het fijngesneden kruid helemaal op het laatste moment door je eten te roeren of slechts kort te roerbakken. Daslook kun je overal aan toe voegen waar je ook knoflook aan toe voegt zoals, soepen, sausen, hartige taarten, omelet, flammkuchen, quiche en noem maar op.
Bij te grote hoeveelheden Daslook kun je last krijgen van je maag.
Net als bij knoflook kan je ruiken wanneer iemand daslook heeft gegeten. Een kopje thee met Peterselie kan deze geur verminderen.
Tijdens de borstvoeding is de Daslook, net als knoflook beter te vermijden aangezien de smaak ook overgaat op de melk.
Tegen overmatige gasvorming in de darm zijn er tal van kruiden die verlichting kunnen brengen. Hieronder staat een hele lijst van kruiden die hiervoor in aanmerking kunnen komen. Omdat deze hier niet verder staan uitgewerkt is het raadzaam om voor gebruik elders na te gaan hoe je deze kunt inzetten en of deze voor jou geschikt zijn.
Planten die naast daslook interessant zijn voor de huid, zijn Heermoes, Brandnetel, Gierst en Haver(vlokken). Deze bevatten grotere hoeveelheden kiezelzuur evenals levensmiddelen als dadels, rozijnen, bonen, koriander, spinazie, bananen, pompoen, ananas en linzen. Door deze voedingsmiddelen regelmatig in je menu te verwerken zorg je goed voor je huid, haren, nagels, bindweefsel en botten.
MSM (Methyl-Sulfonyl-Methaan) is een organisch zwavel en kan als voedingssuplement gekocht worden. Zwavel is belangrijk voor de vorming van keratine en komt o.a. voor in noten (pinda's en paranoten), vlees (kip en ossenhaas), vis (mosselen, sardines en onder andere zalm), kikkererwten, spruitjes, spinazie, asperges, kool, ui, knoflook en eieren.
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/bibliothek/ratgeber/detox-uebersicht/pflanzen-die-entgiften
https://www.youtube.com/watch?v=AO9rZnOzz40
https://magnesium-olie.nl/msm-organisch-zwavel/
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.