laat de lymfe stromen
Sweet yellow clover (E)/ Honigklee oder gelber Steinklee (D)
Melilotus officinalis, een prachtige naam voor deze liefelijke medicijnplant met haar lange bloemtrossen die in de warme zomerzon een zoete, kruidige geur verspreiden. Vooral na het drogen komt de cumarine vrij die ook bij Reukgras (Anthoxanthum odoratum) en Lievevrouwenbedstro (Galium odoratum) voor de typische geur zorgen.
Haar naam heeft Honingklaver te danken aan dit honingachtige aroma of aan het feit dat de zoete nektar van deze vlinderbloemige plant, bijen aanlokt die er honing van maken. Ook Melilotus betekent zoveel als honingbloem (van "meli = honing" en "lotus = boem"). Haar tweede naam "officinalis" komen we tegen bij alle kruiden die vroeger in apotheken voor medicinale doeleinden werden verkocht. De Duitse naam Steinklee verwijst naar de vindplaats van deze plant, namelijk ruderale plekken waar de natuurlijke biotoop is verstoord door menselijke activiteiten zoals ruige of braakliggende stukken grond met stenen en puin.
Je kunt het bloeiende kruid verzamelen in de maanden juni, juli, augustus en september, en deze op een warme, luchtige plek drogen. Dit drogen moet snel en zorgvuldig gebeuren zodat de plantendelen niet kunnen gaan schimmelen. Als kruiden met cumarines nat bewaard worden (zoals in kuilgras) kunnen door schimmels dicumarinen gevormd worden. Deze werken sterk antistollend (bloedverdunnend) en kunnen ongewenste bloedingen (vooral in de lever) veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bij koeien bekend is.
De citroengele Honingklaver valt niet onder het geslacht Klaver (Trifolium) hoewel de naam dat wel doet vermoeden evenals de driedelige bladvorm van Melilotus die lijkt op die van de Klaver. Melilotus vormt echter een eigen geslacht binnen de familie van de Vlinderbloemige.
De citroengele Honingklaver is een medicinale plant die vooral wordt ingezet vanwege de vele cumarines (o.a. Melilotoside en Melitonine) die ze bevat. Verder inhoudsstoffen die voor de geneeskrachtige werking relevant zijn, zijn: flavonoïden (Kaempferol- en Quercitinederivaten), saponine en sporen van etherische olie.
De auteur van Heilpflanzen Praxis Heute, geeft aan dat de cumarines een afdichtende werking op de vaatwand van de aders en kleine bloedvaten hebben en zo lekkage van vloeistof en ophoping van weefselvocht in de haarvaten en het omliggende weefsel voorkomen. De cumarines uit de Honingklaver bevorderen tevens het terugstromen van het bloed in de aderen naar het hart en de lymfecirculatie. Ook gaat er een stimulerende werking uit op de cellen die lichaamsvreemde stoffen opruimen (macrofagen). waardoor de opname en afbraak van ziekteverwekkers en proteolyse (afbraak van eiwitten) wordt vergroten.
Citroengele Honingklaver laat de lymfe stromen. Het gevolg is dat zich minder bloed en vocht ophoopt in de weefsels, bijvoorbeeld in de benen en afvalsoffen sneller en beter afgevoerd worden. Honingklee wordt ingezet om oedeem te voorkomen of te bestrijden.
Als antioxidant dragen coumarines bij aan de bescherming van cellen tegen veroudering. Ook gaat er een ontstekingsremmende werking van uit en versnellen extracten uit de Honingklaver wondgenezing in geval van blauwe plekken, verstuikingen en kneuzingen.
Aan de gele Honingklaver kan worden gedacht bij (chronische) veneuze insufficiëntie, pijnlijke en zware benen, kuitkrampen in de nacht, zwellingen in de benen, posttrombotisch syndroom, lymfestuwing/-oedeem, aambeien, spataders en als ondersteuning bij lymfe-oedeem na een mastectomie.
De Honingklaver kan bij veneuze klachten inwendig als thee worden ingenomen of worden toegediend in de vorm van gestandaardiseerde droge extracten in capsules of druppels (tinctuur).
Uitwendig worden zalven, cataplasma`s en compressen gebruikt voor kneuzingen, verstuikingen en oppervlakkige hematomen, maar ook voor de lokale behandeling van aambeien.
Coumarine is oplosbaar in heet water. Je kunt voor medicinaal gebruik dus een thee maken uit het bloeiende kruid. Neem hiervoor 1-2 theelepels van het gedroogde kruid dat je met 250 ml gekookt water overgiet en 8-10 min laat trekken. 2-3 keer per dag een kop thee.
De coumarines zijn in alcohol beter oplosbaar dan in water en je kunt van de Honingklaver dan ook goed een tinctuur maken met brandewijn of wodka. Voor een volledige uitleg over het maken van een tinctuur verwijs ik je naar de pagina "Bereidingen uit kruiden" onder het kopje "extraheren met alcohol".
Door het gedroogde kruid heel fijn te malen tot poeder en er volgens een papje van te maken door er wat water aan toe te voegen kun je van de Honingklaver een omslag maken en deze op een zere plek leggen na bijvoorbeeld een kneuzingen of verstuikingen. Ook bij een hematoom of aambeien kan dit heilzaam zijn.
Voor meer achtergrondinformatie over het maken van een cataplasma verwijs ik je graag naar de pagina "Bereidingen uit kruiden" onder het kopje "Kompressen, cataplasma`s en omslagen".
Gedroogde bloemen van de Honingklaver worden samen met andere bloemen die je in de wei tegenkomt gemengd om er geurende kussentjes van te maken. Lees hier meer over het maken van Hooibloemenkussens:
Praxis Heilpflanzenkunde, Ursel Bühring en Michaela Girsch; 2016
Heilpflanzenkuren, Ursel Bühring; 2016
Heilpflanzenpraxis Heute, Siegfried Bäumler; Elsevier 2007
https://arzneipflanzenlexikon.info/
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.