Ik heb mijn verbondenheid met bloemen al bij mijn geboorte meegekregen. Mijn naam, Jolanda, betekent viooltje en Diana is de godin van de jacht en de wilde natuur. Mijn ouders wisten het al eerder maar ik werd zo rond mijn twaalfde bewust dat ik gek was op bloemen. Later ben ik naar de land- en tuinbouwschool gegaan om bloemsierkunst en bloementeelt te leren.
Hoewel ik vervolgens een hele andere richting ben ingeslagen is mijn fascinatie voor alles wat groeit en bloeit niet weggegaan. Na mijn studie Facility Management en Huishoudwetenschappen ben ik werkzaam geweest als sociaal/economisch wetenschappelijk onderzoeker. Behalve de kruiden in mijn kleine achtertuintje, het hardlopen in de natuur en de boeken die ik over kruidenmedicijnen las, lag mijn 'bezig' zijn met bloemen en planten in die tijd een beetje stil.
Mijn passie voor de natuur bloeide weer op toen ik verhuisde naar Oostenrijk waar ik inmiddels al weer 20 jaar met mijn familie woon. Hier in de bergen kom je niet om de natuur heen. Overal waar je bent zie je de bergen en het groen. Traditionele waarden, wijsheden en gewoontes zijn hier nog zeer levendig en worden gecultiveerd. Dat geldt ook voor de verbondenheid met de natuur. Regionale en zelfgemaakte producten worden hier zeer gewaardeerd. Je kunt hier zelfs het tijdschrift `Landapotheke` kopen dat helemaal gericht is op 'Heilen und pflegen nach alte Tradition'. Met allemaal tips en wetenswaardigheden rond het verzamelen en verwerken van kruiden tot medicinale, cosmetische of culinaire producten.
In 2010 ging een lang gekoesterde wens in vervulling en heb ik een opleiding tot kruidendeskundige gevolgd. Hier heb ik meer dan 500 kruiden leren kennen en identificeren en geleerd hoe deze te verwerken tot geneeskrachtige middelen. Hoe meer ik er in duik, hoe groter mijn fascinatie voor de natuur in het algemeen en kruiden in het bijzonder wordt. En het leuke is... je raakt nooit uitgeleerd.
De lange wandelingen hier de bergen en de tijd die ik in de natuur kan doorbrengen is een groot geluk. In Japan noemen ze het shinrin yoku oftewel bosbaden. Je onderdompelen en ontspannen in de natuur,
Bosbaden heeft een aangetoond positief effect op je mentale gezondheid. Daarbij hoef je niet eens medicinale kruiden tot je te nemen. Alleen Bewust-Zijn en alle vijf je zintuigen gebruiken. Open staan voor kleine wonderen in de natuur, de geuren en kleuren van bloemen, geluiden van vogels, wind of water, de smaak van wilde kruiden, het gevoel van de aarde onder je blote voeten.
Ook dat heb ik geleerd. Vroeger was hardlopen mijn passie. Ik vond wandelen maar saai, dat ging me niet snel genoeg. Misschien is het de leeftijd maar ik kan nu intens genieten van een bloeiende kersenboom, een zeldzaam plantje dat ik in het groen ontdek of de stilte en eenzaamheid midden in de natuur. Wellicht ook dat yoga hierin mijn leermeester is.
Achtzaamheid, spiritualiteit, dankbaarheid zijn begrippen die een grotere betekenis krijgen wanneer je je meer voor de natuur opent. Is het niet een groot wonder dat alles hier op aarde uit sterrenstof is gemaakt.
Ik wil met mijn website mijn liefde voor de natuur met jullie delen en hoop dat er een klein vonkje hiervan op jullie mag over springen.
Namaste ,
(het goddelijke in mij groet het goddelijke in jou)
Jolanda vinkers
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.