• Deo en parfums


    voor een naturlijke geur

    Deo

     


    Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met het zelf maken van een deodorant maar kan jullie helaas geen ideaal recept bieden voor een natuurlijke deo. Er worden van allerlei natuurlijke alternatieven genoemd zoals:

    • natron of baking soda
    • appelazijn
    • kokosolie
    • sheaboter
    • tea tree olie in kokosolie


    Alle heb ik uitgeprobeerd maar overal zitten haken en ogen aan. Kokosolie vind ik vrij vet, appelazijn helpt niet echt en baking-soda schijnt puur op de huid de barrière van je huid aan te tasten vanwege de Ph-waarde van 9 die veel hoger is dan die van onze eigen huid (rond de 5,5). Toch is Natron ideaal tegen ongewenste geurtjes. De ene huid kan er beter tegen dan de andere. Wellicht vind je onderstaand recept fijn om een keer uit te proberen:


    • 3    gr. maïzena (arrowroot/pijlwortel kan ook)
    • 3    gr. bakingsoda
    • 4,5 gr.  kokosolie (met of zonder geur)
    • 1,5   gr. jojobaololie
    • 1 druppel tea tree olie


    Parfum

    Parfum



    Parfum met etherische oliën


    De kunst van het samenstellen van een parfum ligt in het op elkaar afstemmen van de juiste geurnoten. Parfumeurs maken daarbij gebruik van een indeling van etherische oliën in: topnoten, hartnoten en basisnoten. De ideale mengverhouding ligt bij 20% basisnoten, 50% hartnoten en 30 % kopnoten. Das ideale Mischungsverhältnis liegt bei 20 % Basisnoten, 50 % Herznoten und 30 % Kopfnoten.


    De topnoten ruik je het eerste maar ze zijn ook het snelste weg. Typische boventonen zijn: frisse geuren uit Citrus oliën als Bergamot, Citroen, Sinaasappel en Grapefruit, frisse houtachtige oliën als Eucalyptus, Tea tree, kaneel of geuren als pepermunt, mint, citroengrasof petit grain

    Daarna ruiken we de hartnoot die iets langer blijft hangen. Het zijn wat krachtigere geuren uit bloemen of bloeiende toppen van kruiden als: Kamille, Geranium, Anijs, Lavendel, Jeneverbes, Oregano, Rozemarijn, Anijs of Gember

    De basisnoot geuren zijn het zwaarst. Je ruikt ze als laatste en ze blijven het langst hangen. Het zijn intense geuren uit hars of hout of sterk ruikende bloemen. Voorbeelden hiervan zijn houtachtige oliën als ceder- of sandelhout, bloemige geuren van ylang-ylang, roos of jasmijn, harsachtige geuren uit wierook, styrax, benzoë en mirre en intense geuren als manuka, vanille, patchouli, kruidnagel en vetiver.


    Wil je meer lezen over etherische oliën dan vind je op de pagina "Inhoudsstoffen" onder het kopje "Etherische oliën" meer informatie.



    Recept

    Voor het maken van je eigen parfum heb je de volgende ingrediënten en matrialen nodig:


    • 10  gr Olie (Jojoba-, Amandel- of Druivenpitolie)
    • 30 gr 50%- 80% Vol. alcohol (Wodka of ethanol 70%)
    • 12  gr tafelwater (geen leidingwater)
    • 15 druppels etherische olie
    • koffiefilter
    • trechter
    • 1 gedesinfecteerd donker flesje van 75 ml


    Doe de olie in het flesje en voeg er de druppeltjes etherische oliën aan toe. Begin met de basisnoten, dan de hartnoten en tenslotte de topnoten. Voeg vervolgens de alcohol aan toe, draai het dopje erop en laat het parfum 2 dagen tot 6 weken trekken. Hoe langer het parfum rijpt hoe beter zich de etherische oliën zich met elkaar tot één boekt vormen. Mocht je nog niet helemaal tevreden zijn dan kun je er later altijd nog een paar druppeltjes van de een of andere etherische olie aan toe voegen. Is je parfum klaar, doe er dan het water bij en schud het flesje goed door.


    In plaats van een vloeipaar parfum kun je er ook een zalf van maken door er bijenwas i.p.v. water aan toe te voegen. Neem hiervoor 8 gr. bijenwas en smelt deze au bain marie. Zorg dat het parfum niet te koud is en roer het door de olie.    



    Parfum met verse bloemen en kruiden

    Niet iedereen kan even goed tegen etherische olie. Mocht je hiervoor erg gevoelig zijn dan kun je ook en mild parfum uit kruiden maken.


    Verzamel bladeren en bloemen van geurend kruiden zoals rozen, lavendel, citroengras, citroenmelisse of andere kruiden die je lekker vindt. Zorg ervoor dat ze niet verwelken dus verwerk ze direct na het plukken. Gebruik alleen die delen die ruiken en verwijder alle overige plantendelen als bijvoorbeeld steeltjes die de geur negatief kunnen beïnvloeden. Geef het plantenmateriaal in een glazen potje en giet er zoveel olie (Jojoba-, Amandel- of Druivenpitolie) over dat alles net onder staat. Doe er een stofdoekje overheen met een elastiekje en laat het 10 dagen trekken (niet in de zon). Giet de olie daarna door het doekje in een ander potje en kijk of de geur voldoende is. Mocht dit nog te weinig zijn dan kun je het proces nog een keer herhalen. Om de olie langer houdbaar te maken voeg je er een paar druppeltjes van het natuurlijke conserveringsmiddel tocopherol (Vitamine E) aan toe.


    Deze olie kun je zo op de huid gebruiken, als basisolie in het bovenstaande recept of als grondstof voor een zelf te maken dag- of nachtcrème.


    Share by: