eerste hulp bij wonden
Yarrow (E), Schafgarbe (D)
Duizendblad is een plant uit de familie van de samengesteldbloemige, ook wel composietenfamilie of Asteracaea genoemd. De bloemen uit deze familie bestaan uit een hoofdje dat is samengesteld uit vele bloemen die op één bloembodem staan. Dit geldt ook voor het Duizendblad. Wat op het eerste gezicht één bloem lijkt, is in werkelijkheid een kopje dat bestaat uit 8 bloemetjes, (5 witte lintbloemen en 3 buisbloemen). De kleine witte, soms roze bloemhoofdjes, staan samen in een brede, platte, schermachtige bloeiwijze.
De Latijnse naam millefolium betekent `duizendbladerig` en verwijst naar het dubbel veerdelige blad. Door de fijne onderverdeling lijkt het of het blad uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De naam Achillea is afkomstig van de Griekse krijgsman Achilles die de plant ter behandeling van gewonde soldaten zou hebben ingezet. Duizendblad is dan ook een belangrijke geneeskrachtige plant bij wonden.
Het kruid komt begin april uit de grond en je kunt dan de jonge blaadjes plukken om in je eten te verwerken. Voor medicinale doeleinden wordt echter het bloeiende kruid gebruikt. Dit betekent de bloemen en de stengels met de bladeren. Het zijn vooral de bloemen die de meeste etherische olie bevatten. Voor de bloemen moet je tot eind mei, begin juni wachten. Je ziet het duizendblad vooral in bermen, op dijkhellingen en grasland. Het is een vrij taaie plant dus pluk de kopjes het beste met een mesje en niet met de hand want dan trek je al snel de stengel met wortel en al uit de grond. Als ik het duizendblad verzamel pluk ik zo`n 15 cm stengel met bladeren en bloeiende bloemen.
De belangrijkste werkzame stoffen van Duizendblad, zijn vooral essentiële oliën, bitterstoffen (o.a. achilline) en flavonoïden (Apigenine, Luteoline). Deze stoffen maken van Duizendblad een interessant en veelzijdig geneeskrachtig kruid. De etherische oliën bestaan onder andere uit monoterpenen, kamfer en sesquiterpenen (Chamazuleen, Matricine en Achilicine). Deze laatste twee worden bij de waterdampdestillatie omgevormd tot azuleen, wat zorgt voor de blauwe kleur van de zelden gewonnen etherische olie. Matricine en Achilicine werken ontstekingsremmend, antimicrobieel (tegen infecties door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels) en gaan oedeem tegen. Chamazuleen werkt huidregenererend en ontstekingsremmend, antiseptisch, antibacterieel, anti-ontsteking.
De twee flavonoïden (Luteoline en Apigenine) hebben een zwak oestrogeen effect. Ook zorgen de flavonoïden en de etherische olie voor een ontkrampende werking en gaan ze winderigheid tegen. De bitterstoffen hebben vooral een gunstige werking op de spijsvertering en de organen die hierbij betrokken zijn. Daarnaast bevat Duizendblad o.a. cumarine, looistoffen, fenolcarbonzuur en kalium.
Eén van de meest bekende toepassingsgebieden van het Duizendblad is de behandeling van wonden. De etherische olie van Duizendblad bevatten sesquiterpenen die een ontstekingsremmende werking hebben. Ook wordt aan het Duizendblad een antibacteriële en bloedstelpende werking toegeschreven. De looistoffen in de plant zorgen voor het samentrekken van de huid. Niet alleen bij wonden maar ook bij aambeien kan Duizendblad in de vorm van een zitbad uitkomst bieden.
Ook bij inwendige bloedingen kan Duizendblad in de vorm van verpulverd poeder dat is opgelost in water, behulpzaam zijn. Zo kan Duizendblad in overleg met een arts preventief bij operaties en bevallingen worden ingenomen. Ook Arnica (Valkruid) wordt hiervoor graag gebruikt.
Een andere vorm van inwendige bloedingen is de menstruatie die voor veel vrouwen niet alleen pijnlijk kan zijn maar ook te lang of te sterk. Margret Madejsky wijst in haar boek `Lexicon der Frauenkräuter` op de inzet van Duizendblad bij te lange en te sterke menstruatie. Andere Auteurs (Ursel Bühring en Michaela Girsch) wijzen op de kramp-verminderende eigenschappen van Duizendblad welke verlichting kan brengen bij menstruatiekrampen.
Ook bij darmkrampen kan Duizendblad uitkomst bieden. Daarnaast hebben de bitterstoffen in het Duizendblad een positieve invloed op de spijsvertering. Duizendblad valt onder de Amara aromatica, planten met aromatische bitterstoffen. Samen met de flavonoïden zorgen de etherische oliën voor een eetlustopwekkend effect en een verbeterde opname van voedingsstoffen ook stimuleren ze de afgifte van spijsverteringssappen (speeksel, maagsap, gal) en zorgen voor een betere vertering. Je kunt bereidingen uit het Duizendblad dan ook inzetten bij verlies van eetlust en klachten als een opgeblazen gevoel, krampen in het maagdarmkanaal en bij winderigheid.
Madejsky wijst in haar boek ook op de antibiotische en antimycotische (schimmeldodende) werking van Duizendblad. Bij vaginale schimmelinfecties raad Madejsky aan verdunde etherische Duizendbladolie te gebruiken door deze in yoghurt op te lossen.
Door de samentrekkende eigenschappen van de aanwezige looistoffen wordt Duizendblad ook bij andere slijmhuidontsteking zoals ontstekingen in het maag-darm kanaal ingezet.
Ook wordt Duizendblad genoemd bij de hepatoprotective kruiden. Dit zijn kruiden die een positieve werking hebben op onze lever. Om de lever te ondersteunen kun je een thee van duizendblad drinken maar een thee wordt ook graag gebruikt voor een leveromslag.
Het hoge kaliumgehalte van dit kruid stimuleert de nieren. Margret Madejsky wijst in haar boek lexicon der Frauenkräuter op de inzet van duizendblad bij blaasontsteking. Zowel inwendig als uitwendig in de vorm van een zitbad zou duizendbladthee helpen om acute blaasontsteking te verlichten.
Duizendblad wordt inwendig meestal als thee of tinctuur ingenomen. Uitwendig kan een thee in het bad, als kompres of als lotion bij huidproblemen als acne of vette huid worden gebruikt.
Bij problemen in het spijsverteringskanaal, krampen, bovengenoemd menstruatieklachten en ter ondersteuning van de nier- en leverfunctie. Ook kun je de thee gebruiken voor een zitbad bij huidproblemen of om er omslagen mee te maken voor de lever. daarnaast wordt duizendblad uitwendig gebruikt als kompres bij wonden of onreine, vette huid (puistjes)
Een thee wordt meestal van het gedroogde kruid (steel, blaadjes en bloemen) gemaakt maar sommige kiezen er ook bewust voor alleen de bloemen te gebruiken vanwege het hogere gehalte aan etherische oliën. Je kunt het kruid vers of gedroogd gebruiken voor een infusie. Het drogen van de kruiden doe je het beste uitgespreid op een net of vliesdoek (temp. onder 40°C) of opgehangen in kleine bundels. Na het drogen wordt een groot deel van de stengels eruit gehaald.
De bereidingswijze is voor een thee uit Duizendblad is de volgende: twee theelepels van het gedroogde kruid met 250 ml gekookt water dat je iets laat afkoelen (95 graden) overgieten en 10 min. afgedekt laten trekken. Maximaal drie koppen over de dag verdeeld innemen. Maak je alleen thee uit de bloemen dan zijn twee koppen genoeg. Als medicinale kuur gebruik je Duizendblad 2 keer 3 weken met een week pauze ertussen.
Een tinctuur kan net als een thee worden ingenomen bij problemen in het spijsverteringskanaal, krampen, bovengenoemd menstruatieklachten en ter ondersteuning van de nier- en leverfunctie. Het alcoholextract kan ook worden gebruikt als een eerste hulp remedie bij neusbloedingen en snijwonden.
Voor de bereiding van een tinctuur verwijs ik je naar de pagina Extractiemethoden onder het kopje: Extraheren met alcohol.
Hiervoor gebruik je een 40 Vol.% alcohol. De inname is drie keer per dag 20 druppels.
Je kunt het verse sap niet alleen voor inwendig gebruik nuttigen maar ook toepassen als kompres bij wonden, aambeien, spatader of zweren. Het sap van de bladeren verkrijg je door ze uit te persen met een sap-pers. Deze sap is zeer geconcentreerd. Neem er slechts kleine hoeveelheden van. Verdun het sap met dezelfde hoeveelheid water en neem er dagelijks maximaal drie eetlepels van. Je kunt de verse sap niet langer dan een dag bewaren en er dus geen voorraad van aanleggen dus je zult het iedere dag vers moeten bereiden.
Bij wondjes, eczeem of zweren kan een maceraat van Duizendblad helpen. Je kunt de olie puur op de huid smeren of er een zalf van maken. Voor het maken van een maceraat kun je hier verder lezen: Extraheren met olie, voor het maken van een zalf vind je hier een recept: zalf maken.
De bitterstoffen in duizendblad wekken onze eetlust op, ondersteunen onze spijsvertering, stimuleren onze lever & galwerking en kunnen verlichting brengen bij winderigheid. Niet voor niets wordt Duizendblad al van oudsher in kruidenwijn en kruidenbitters als aperitief gebruikt. Wil je meer weten over het maken van een kruidenwijn of kruidenbitter dan kun je hier verder lezen:
Uit de bloemen van het Duizendblad wordt ook wel siroop gemaakt. Hiervoor heb je nodig:
200 gr bloemen
500 gr suiker
750 ml water
Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Laat het 5 min. zachtjes doorkoken en daarna nog 5 min. trekken. Als alle suiker opgelost is kun je de siroop zeven en in schone (gedesinfecteerde) flessen vullen.
Een geneeskrachtig kruidenbad maak je door 100 gram gedroogd Duizendblad met een liter water te overgieten en deze 25 min. te laten trekken. De thee kun je vervolgens aan je badwater toevoegen. Een volbad wordt graag gebruikt door vrouwen met chronische bekkenproblemen. 10- 15 min. baden is genoeg. Ook bij aambeien kan een zitbad met Duizendbladthee verlichting brengen.
Een omslag van duizendblad bevordert de spijsvertering, verzacht pijnlijke krampen en ondersteunt de lever bij het ontgiften. Zo wordt een leveromslag gemaakt:
2 eetlepels duizendblad worden met 1/2 liter heet (niet meer kokend) water overgoten. Het infuus laat je minstens 10 minuten trekken. Daarna giet je het door een zeefje en dompel je er een stuk stof of theedoek in. Dan druk je de doek zo goed als het gaat uit en leg je deze zo warm mogelijk op de plek van de lever (rechter bovenbuik). Deze dek je af met een handdoek en zet je vast met een verband. Zorg dat je vooraf een kruik warm maakt en ga een half uur liggen met een lekker dekentje en de kruik op de leveromslag.
De jonge blaadjes van het Duizenblad kun je voor de bloei verzamelen en gebruiken in je eten. Na de bloei worden ze bitterder en taaier. Zo zijn lekker in een stamppotje, in een salade, in pesto of als garnering op brood. Je kunt ze samen met andere fijngehakte kruiden en een uitje kort in olie roer-bakken. Bakt het een beetje aan dan giet je er wat water op. Vervolgens kun je dit kruidenprutje overal aan toevoegen zoals aan je wokgroente, een hartige taart, een soepje of een omelet.
Samen met andere wilde kruiden, knoflook, veel olijfolie, pijnboompitten en citroensap kun je er een lekkere pesto van maken door alles met een staafmixer te pureren. Je kunt er natuurlijk ook nog andere wilde kruiden of basilicum voor de smaak aan toevoegen. Ook een rode pesto is lekker. Deze krijg je door er gedroogde tomaatjes doorheen te mixen. Samen met geraspte parmezaan over de spaghetti heb je in een handomdraai een heerlijk en gezond voorjaarsgerecht.
Duizendblad heeft een pittige smaak en is daarom lekker als ingrediënt voor kruidenzout, kruidenboter of pesto. Gebruik hiervoor de jonge, zachte blaadjes. Deze kun je ook rauw eten door ze in salades te mengen of in groentegerechten te verwerken.
Verder zijn de bloemen geschikt voor het maken van een bloemenwater waarin je verschillende bloemen en/of kruiden in een karaf met water of mineraalwater legt. Zo`n karaf met bloemen ziet er niet alleen mooi uit, je kunt er ook eindeloos mee experimenteren door er bijvoorbeeld citroensap, sinaasappelsap of ananaassap aan toe te voegen of tuinkruiden als tijm, munt of citroenmelisse.
In de aromatherapie wordt de etherische olie van Duizendblad gebruikt voor wonden, open been, bloedneus en hevige menstruatie. De etherische olie werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, bloedstelpend en wondgenezend.
Het hydrolaat van Duizendblad is goed inzetbaar bij onreine huid, acne en eczeem. Bij hoesten en bronchitis werkt het als gorgelmiddel ontstekingsremmend en slijmoplossend.
In het verleden werd gedroogd duizendblad gebruikt als gele kleurstof voor wol.
Duizendblad is een belangrijke geneeskrachtige plant. Voor mensen met een allergie tegen samengesteldbloemige is duizendblad helaas niet inzetbaar.
Grotere hoeveelheden van dit kruid kunnen de werking van bloedverdunners en bloeddrukverhogende of -verlagende geneesmiddelen beïnvloeden. Ook als je Duizendblad voor een langere periode wilt gebruiken, is het raadzaam om de dosering en duur met een arts of apotheker te bespreken.
Vrouwen tijdens de zwangerschap moeten afzien van het gebruik van Duizendblad. Duizendblad staat bekend als een abortivum en kan de menstruatiecyclus beïnvloeden.
Voor wonden en ontstekingen van de huid kun je behalve het Duizendblad teruggrijpen op kruiden als Kamille (Matricaria chamomilla), Toverhazelaar (Hamamelis), Arnika (Arnica montana), smalle Weegbree (Plantago lanceolata) en Myrre.
St. Janskruid (Hypericum perforatum) en Goudsbloem (Calendula officinalis) hebben niet zozeer een ontstekingsremmend effect maar worden zeer graag bij wonden, brandwonden en zonnebrand ingezet. Ook Echte Aloe (Aloe vera) werkt verkoelend bij zonnebrand.
Voor het stimuleren van de spijsvertering is het Duizendblad goed te combineren met andere bitterstofplanten als Paardenbloem (Taraxacum officinale), Artisjok(Cynara scolymus), cichorei (Cichorium)of Absintalsem (Artemisia absinthium). Tegen winderigheid helpen de zaden van de schermbloemige Anijs (Pimpinella anisum), Komijn (Cuminum cyminum), Venkel (Foeniculum vulgare) en karwij (Carum carvi).
Een andere vorm van inwendige bloedingen is de menstruatie die voor veel vrouwen niet alleen pijnlijk kan zijn maar ook te lang of te sterk. Bij krampachtige menstruatie klachten zijn ook de volgende kruiden goed te combineren met Duizendblad: Damiana (Turnera diffusa), Zilverschoon (Potentilla anserina), Kamille (Matricaria recutita), Vrouwenmantel (Alchemila vulgaris), witte dovenetel (Lamium album).
Vaginale infecties kunnen op zachte wijze heling brengen. Ga zelf niet met kruiden experimenteren maar gebruik deze in overleg met je vrouwenarts. Margret Madejsky noemt in haar boek nog een groot aantal andere kruiden naast Duizendblad die hiervoor in aanmerking komen:
Bij witte vloed kunnen volgende planten in aanmerking komen: , Zilverschoon (Potentilla anserina), Kamille (Matricaria recutita), Vrouwenmantel (Alchemila vulgaris), witte Dovenetel (Lamium album) en Agrimoni (Agrimonia eupatoria).
Andere kruiden die de lever beschermen zijn Mariadistel (Silybum marianum), de Artischo en Geelwortel (kurkuma). Artischok wordt in de fytotherapie uitsluitend als preparaat ingezet, aangezien bij het toebereiden als gerecht veel waardevolle stoffen in het kookvocht verloren gaan.
Kurkuma daarentegen kun je wel bij veel gerechten gebruiken of je kunt een kurkuma-latte maken in plaats van een kopje koffie. Niet vergeten om voor de werking van kurkuma ook peper toe te voegen.
Mocht je de bittere smaak van Absintalsem (Artemisia absinthium) te sterk vinden dan zijn Paardebloem (Taraxacum officinale) en Aardrook (Fumaria officinalis) ook kruiden waaruit je een lever-galthee kunt toebereiden.
Andere vochtafdrijvende kruiden zijn:
Kruiden met een desinfecterende (antibacteriële) werking voor de urinewegen:
http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=sesquiterpenen
Ingrid Kleindienst-john, Hydrolate: Sanfte heilkräfte aus Pflanzenwasser
Margret Madejsky, Lexicon der Frauenkräuter; 2012
Siegfried Bäumler, Heilpflanzen praxis Heute, 2007
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen persoonlijk, medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.