3/4 Brandnetel en 1/4 andere kruiden (bijv: Melganzevoet, Smalle Weegbree, Zevenblad, Paardenbloem)
Schil de asperges goed en snijd ze in stukjes van zo`n drie centimeter lengte. Kook de asperges tot ze beetgaar zijn in water met een snufje zout. Giet ze af maar vang het water op en zet ze apart. Kook een liter water en maak van 250 ml een kop bouillon met de bouillonpoeder. Bak de ui in in een grote hapjespan in olijfolie tot ze glazig zijn en voeg daarna de gesneden champignons toe. Bak deze 5 minuten mee en doe er daarna de fijn gesneden brandnetel en andere wilde kruiden bij. Roerbak deze totdat ze wat geslonken zijn (3-5 minuten). Doe de risotto in de pan, roer alles 1 minuut goed door elkaar. Giet nu de bouillon en zoveel gekookt water op de rijst totdat deze net niet onder staat. Laat de rijst heel zachtjes koken en wanneer het vocht is opgenomen voeg je er iedere keer weer opnieuw water aan toe. Gebruik hiervoor ook het kookvocht van de asperges. Ze zeggen dat de risotto rijst nooit mag zwemmen in het water dus niet teveel in één keer. Wanneer je rijst gaar is schep je er voorzichtig de asperges en de ham doorheen en maak je de risotto op smaak met de rest van de ingrediënten: zout, lekker wat peper, geraspte kaas, peterselie en boter.
Was de spinazie en de Brandnetel en snijd de Brandnetel fijn. Doe de spinazie en de Brandnetel in een pan en breng deze zonder veel extra water toe te voegen aan de kook. Als de blaadjes allemaal zijn geslonken giet je al het kookvocht er goed af. Laat de spinazie afkoelen. Snijd de spinazie en brandnetel in een kommetje met een mes en vork grof/fijn. Niet met een staafmixer want dan wordt het teveel puree. Neem de sap van een halve citroen, flink wat olijfolie en een beetje zout en roer dit door de spinazie. De spinazie moet niet te zuur zijn maar je mag de citroen best goed proeven. Neem zoveel citroensap als je zelf lekker vindt.
De informatie die ik op mijn website publiek maak, wordt met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Ik ben echter geen arts dus wanneer je mijn recepten uitprobeert, doe je dat op eigen verantwoordelijkheid. De huismiddelen en recepten die ik beschrijf vervangen ook geen bezoek bij een arts. Bij lichamelijke klachten is vakkundige raad bij een arts of apotheker aan te raden. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en mensen die medicijnen gebruiken.
Ik geef geen persoonlijk, medisch advies over het gebruik van kruiden bij specifieke klachten of ziektes.